Kerti növények

Császárfa (Paulownia tomentosa)

Császárfa jellemzői

A császárfa vagy más néven illatos császárfa (Paulownia tomentosa) a császárfafélék (Paulowniaceae) családjába tartozik. Ez a fajta Kínai eredetű, és a leggyakrabban ültetett császárfa faj. A császárfát gyakran díszfaként is használják a világ számos részén, beleértve Észak-Amerikát és Európát is, ahol gyors növekedése, szép virágzása és a nagy, zöld levelei miatt közkedvelt.

Növénykártya

Tudományos név

Paulownia tomentosa

Magasság

Általában 10-25 méter, de néha elérheti a 30 métert is.

Törzs

A törzs átmérője 40-60 cm is lehet.

Levelek

Nagy, szív alakú levelek, melyek hossza 15-40 cm, szélessége 12-25 cm.

Virág

A virágok lila-színűek, és általában tavasszal nyílnak.

Termés

A termés hosszú, henger alakú toktermés, melyben rengeteg apró mag található.

Élettartam

Általában 60-80 év, de néha elérheti a 100 évet is.

Növekedési ütem

Nagyon gyors növekedésű, évente akár 3 métert is növekedhet.

Talajigény

Jól alkalmazkodik a legtöbb talajtípushoz, de legjobban a mély, jól lecsapolt talajokat kedveli.

Fényigény

 Napfénykedvelő, de árnyékban is növekszik.

vízigény

Mérsékelt vízigényű, de jól tűri az aszályos időszakokat is.

Felhasználás

Díszfaként, faanyagként, méhészeti növényként, és akusztikus gitárok alapanyagaként is használják.

A császárfát gyakran használják díszfaként a parkokban és kertekben egyaránt, mivel gyönyörű lila színű virágai és nagy, zöld levelei vonzzák a tekintetet. A fa rendkívül gyorsan nő, ami azt jelenti, hogy gyorsan képes árnyékot adni, ami különösen hasznos lehet a forró, napos területeken.

A császárfának nagy a faanyag-értéke is. A fa könnyű, de erős, és jól ellenáll a rothadásnak, ami azt jelenti, hogy többféle célra is felhasználható, beleértve a bútorkészítést, a hajóépítést és a hangszerek, mint például a gitárok és a hegedűk gyártását. Különösen a japán gitárkészítők kedvelik a császárfát, mivel a fa akusztikus tulajdonságai kiválóak.

A császárfának méhészeti jelentősége is van, mivel virágai gazdag nektárforrást biztosítanak a méhek számára. Ezért a méhészek gyakran ültetnek császárfákat a méhlegelőkön, hogy növeljék a méztermelést. A császárfát gyakran használják is a talajerózió elleni küzdelemben, mivel gyökerei mélyen behatolnak a talajba, és segítenek stabilizálni a talajt. Ez különösen hasznos a lejtős területeken, ahol az erózió különösen nagy problémát jelenthet.

Levél

A császárfának nagy, szív alakú levelei vannak, amelyek élénk zöld színűek és durva felületűek. Ezek a levelek nagyon dekoratívak, és hozzájárulnak a fa díszértékéhez. Ősszel a levelek sárgára változnak, majd lehullanak, ami szintén nagyon látványos.

Virág

A császárfának nagy, lila színű virágai vannak, amelyek nagy virágzatokban jelennek meg és tavasszal nalnak. Ezek a virágok nagyon szépek. A virágoknak erős, kellemes illata van, ami vonzza a méheket és más rovarokat. A virágokból hosszú, henger alakú toktermés fejlődik, melyben rengeteg apró mag található.

Törzs

A császárfának szürkés-barna színű törzse van, amely idővel sötétebbé válhat. A törzs felülete sima vagy enyhén barázdált, idővel mélyebb repedések alakulhatnak ki. A faanyag könnyű, de erős, és jól ellenáll a rothadásnak, ami azt jelenti, hogy sokféle célra használható, beleértve a bútorkészítést, a hajóépítést és hangszerek gyártását.

Növekedés

A császárfának nagyon gyors növekedési üteme van, évente akár 3 métert is növekedhet. A fa magassága általában 10-25 méter, de néha elérheti a 30 métert is. A törzs átmérője 40-60 cm. A fa élettartama általában 60-80 év, de néha elérheti a 100 évet is.

Gyors növekedése miatt invazív fajként ismert, ami azt jelenti, hogy képes gyorsan elterjedni és kiszorítani a helyi növényfajokat. Ez különösen problémás Észak-Amerikában, ahol a császárfát invazív fajként tartják számon.

Császárfa gondozása

A császárfa öntözésénél az alábbi szabályokra érdemes odafigyelnünk:

Mérsékelt öntözés: A császárfának mérsékelt vízigénye van. Nem szereti a túl nedves talajt, ezért fontos, hogy ne öntözzük túl. A túlöntözés gyökérrothadást okozhat, ami károsíthatja vagy akár meg is ölheti a fát.

Mély öntözés: A császárfának mély gyökérrendszere van, ezért a mély öntözés a legjobb. Ez azt jelenti, hogy ritkábban, de nagyobb mennyiségű vizet adunk a fának, hogy a víz mélyen a talajba hatoljon. Ez ösztönzi a gyökerek mélyebb növekedését, ami segít a fának az aszályos időszakokban.

Jól lecsapolt talaj: A császárfának jól lecsapolt talajra van szüksége. Ha a talajban a víz túl sokáig marad, az károsíthatja a gyökereket. Ha a talajod rosszul csapol, fontolóra veheted a talaj javítását, például komposzt vagy homok hozzáadásával.

Aszályos időszakokban több öntözés: Bár a császárfa jól tűri az aszályos időszakokat, ha hosszú ideig nem esik az eső, akkor többet kell öntözni. Ha a levelek elkezdenek hervadni vagy barnulni, az jelezheti, hogy a fa több vizet igényel.

A császárfáról még több hasznos információ itt olvasható: csaszarfa.hu

Császárfa fűtőértéke

A császárfának a fűtőértéke nagyjából 19,5 MJ/kg, ami körülbelül 5400 kcal/kg. Ez a fűtőérték hasonló a közepes minőségű szénéhez, és magasabb, mint a legtöbb keményfa fűtőértéke. Ezért a császárfát gyakran használják biomassza termelésre és energiatermelésre, különösen olyan helyeken, ahol gyorsan növekszik és könnyen termeszthető.