Kerti növények

Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens)

A sötétzöld levélpárnák tavasszal sűrű virágdíszbe öltöznek.

Tatárvirág jellemzői

Az örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens) áprilistól júniusig számtalan fehér, olykor leheletnyi rózsaszínnel árnyalt virágot hoz, amelyek szépen mutatnak a sűrű, örökzöld párnát alkotó fényes, sötétzöld levelek felett. Néhány bevált fajta kapható az üzletekben. A ‘Schneeflocke’ (‘Snowflake’) kiterjedt, körülbelül 30 cm magas párnát alkot, amelyet áprilistól júniusig fehér virágok borítanak.

Rendkívül gazdagon, de rövidebb ideig virágzik a ‘Findel’, amely 20-25 cm-re magasra nő. A legkoraibb fajta a ‘Winterzauber’: első virágai már márciusban nyílnak. Sziklakertekbe ideális a ‘Zwergschneeflocke’, amely nagyon tömött növekedésű fajta, magassága csupán 15-20 cm.

A 30 cm-es magasságával a ‘Climax’ viszonylag magas. Mivel jól tűri a nyírást, ideális szegélynövénynek. Közeli rokon fajta a korai tatárvirág (Iberis saxatilis), amely szintén áprilisban bontja fehér virágait. Alacsony, 10-15 cm-es párnát alkot, amely sziklakertben érvényesül a legjobban.

Ültetése

A tatárvirág alacsony, párnát alkotó fajtáit sokoldalúan alkalmazhatjuk a kertben. Klasszikus helye a sziklakert és a kőfal. A szép formájú párnákkal mutatósan elrejthetjük és beágyazhatjuk a falak rideg éleit és körvonalait. Tömött formája miatt szegélyezésre is ideális növény. Tarka tavaszi virágágyba kiválóan illenek a fehér virágok. A tatárvirág kitűnő kísérőnövény rózsaágyásban, ahol tavasszal élénk színfoltot, később pedig semleges keretet nyújt.

Ültetés lépései

1. Szaporítsuk dugványról: kora tavasszal, a virágzást követően az erős hajtásokról vágjunk le körülbelül 5 cm-es csúcshajtásokat.

2. Távolítsuk el az alsó leveleket kb. a hajtás feléig. A szárakat a gyorsabb gyökérképződés érdekében mártsuk gyökereztető porba.

3. Töltsünk meg a cserepet tőzegmentes talajkeverékkel. A dugványokat hármasával ültessük el.

4. Öntözzük meg, és a cserepet borítsuk be kis botokkal megtámasztott nejlonzacskóval. Tegyük világos helyre, de ne a napra.

5. Naponta szellőztessük rövid ideig. Meggyökeresedés után csípjük vissza a tetejét, hogy bokros növényeket kapjunk.

6. Ősszel ültessük ki a fiatal növényeket a kertben előkészített helyükre. Télre takarjuk őket fenyőágakkal.

Gondozása

Az örökzöld tatárvirág, egyszerűen gondozható évelő, örökzöld növény. Április és június között virágzik. Jó talajtakaró növény. A teljes napfényben fejlődik a legjobban. Árnyékban a hajtások nem tudnak eléggé kifejlődni.  Jó minőségű, jó vízáteresztő talajt igényel. A jobb vízáteresztés érdekében dolgozzunk a földbe komposztot.

Tavasz – vetés és ültetés

Márciustól vessük el a magokat vetőládába. Csírázás után egyszer tűzdeljük őket, majd amikor elérték az 5-6 cm-t, csípjük vissza a hajtásokat. Ezután ültessük ki a kertbe. Ha a palántákat vásárolunk, áprilisban ültessük el őket a jól előkészített talajba.

Nyár – vágás és trágyázás

A virágzást követően a hajtásokat egyharmadukra vágjuk vissza. A növény köré terítsünk komposztot vagy trágyát.

Késő ősz – takarás

Hideg vidéken télen fenyőágakkal védjük a tatárvirág lombját, hogy megakadályozzuk az örökzöld növények napsütés okozta kiszáradását.