Kerti növények

Nefelejcs virág (Myosotis)

A nefelejcs virágok kevés gondozás mellett is gyorsan terjed és gazdagon virágzik.

Nefelejcs jellemzői

A kerti nefelejcs (Myosotis sykatica cv.’Culta’) kétéves, tavasszal virágzó növény. Apró, fehér vagy sárga közepű virágai többnyire világító égszínkékek, de vannak fehér és rózsaszín virágú fajtái is. A kecses növények napos vagy félárnyékos helyen érzik jól magukat, és a laza talajt kedvelik.

Élénkkék fajta az ‘Indigo Compacta’ (30 cm), a ‘Blaues Wunder’ (30 cm, nagyvirágú) és a ‘Blaue Kugel’ (15 cm, gömbszerűen nő). Rózsaszín virágú a ‘Rosa Traum’ (20 cm) és a ‘Rosa Kugel’ (15 cm). Kiváló fajta a fehér virágú ‘WeiBe Kugel’ (15 cm). A mocsári nefelejcs (Myosotis palustris) évelő, nedves helyet kedvelő növény. Szintén több változatban kapható.

nefelejcs virág
nefelejcs virág

Nefelejcs ültetése

A mocsári nefelejcset tó-vagy patakpartra telepítsük, de időszakosan vízzel elárasztott helyen is megél. A kerti nefelejcs más tavaszi virágokkal társítva ágyások dísze lehet. Természetes hatású utak mellett, szegélynövényként is mutatós, de akár fugákba vagy a sziklakert kövei közé is telepíthetjük. Megkapóan szép látvány a fa töve köré ültetett, nagyobb csoport kerti nefelejcs.

Mit ültessünk mellé?

A kerti nefelejcset társíthatjuk tavaszi hagymás növényekkel, például tulipánokkal vagy nárciszokkal, de más kétéves növények is illenek hozzá. Így például tetszetős összeállítást hozhatunk létre, ha százszorszépet (Bellis perennis), kerti árvácskát (Viola wittrockiana) vagy sárgaviolát (Cbeiranthus cheiri) ültetünk mellé.

A mocsári nefelejcs vízparton jól mutat mocsári gólyahír (Caltha palustris), a mocsári nőszirom (Iris pseuracorus) vagy zergeboglár (Trollius) mellett. Színes összeállítást alkothatunk, ha rózsakankalinnal (Primula osea) és téglavörös kankalinnal (Primula bullesiana) társítjuk.

Ültetés lépései

1. Ősszel lazítsuk fel és gyomláljuk ki az ültetőhelyet. A talaj felső rétegébe dolgozzunk bele 10 cm vastag komposztréteget.

2. Tavasszal ássunk ültetőgödröket. A növényeket elültetés után öntözzük meg, a tövükhöz terítsünk mulcsot.

3. Tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan. Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat és a füveket.

4. Elvirágzás után rázzuk ki a termésekből a magokat, ha szeretnénk, hogy a következő évben új tövek fejlődjenek.

5. Elvirágzás után vágjuk le a mocsári nefelejcs elnyílt virágait és hosszúra nyúlt hajtásait, hogy a növény rendezett formában növekedjen.

A kerti nefelejcs elvirágzott hajtásait fektessük a csupasz talajra. Ezzel elősegítjük, hogy a növény önvetéssel szaporodjon, és a következő évben fiatal növények hajtsanak ki.

Nefelejcs gondozása

A nefelejcs egyszerűen gondozható, fajtától függően kétéves vagy évelő növény. Márciustól májusig virágzik. Virágai illatosak. Félárnyékos helyet szereti. A tűző napnak kitett növények levelei megfakulnak, és a virágok hamarabb elnyílnak. Nyirkos, tápanyagban gazdag talajban neveljük. A laza talajt dúsítsuk komposzttal, hogy jobban tartsa a nedvességet.

Nyár – vetés

A kerti nefelejcs magjait június-júliusban vessük szaporítóládába, és tartsuk nyirkosan a talajt. A magoncokat tűzdeljük tőzegcserepekbe vagy melegágyba.

Ősz – kiültetés és talajápolás

A magunk nevelte palántákat októberben ültessük végleges helyükre. Mulcsozzuk a talajt. Aki tavasszal szeretne palántákat vásárolni, most készítse elő a talajt: lazítsa, gyomlálja ki, és dolgozzon bele komposztot.

Tavasz – ültetés és metszés

Ültessük el a palántákat. Az elvirágzott kerti nefelejcset teljesen vágjuk vissza. A levágott részeket komposztáljuk, vagy tegyük a talajra, hogy a magok szétszóródjanak.

Kártevők és betegségek

A száraz talajban nevelt nefelejcs érzékeny a lisztharmatra. A fertőzést a leveleken található púderszerű bevonatról ismerhetjük fel. Tartsuk nyirkosan a talajt, és szükség esetén dúsítsuk komposzttal. A beteg növényeket távolítsuk el.