Kerti növények

Lampionvirág (Physalis alkekengi)

Élénk színű lampionok az őszi kertben. E jelentéktelen évelő növény minden ősszel feltűnő díszt ölt.

Lampionvirág  jellemzői

A bokros évelők tavasztól nyárig meglehetősen jelentéktelenek: tojásdad, csúcsos leveleik és kicsi, fehér vagy sárgás virágaik vannak. ősszel azonban a virágkelyhekből 5-7 cm-es lampionok fejlődnek, amelyek ragyogó narancsvörös színezetet öltenek. Belsejükben szintén narancssárga bogyók érnek. A lampionvirág (physalis alkekengi) nagyon hasonlít a vele rokon ehető földicseresznyére (Physalis peruviana), amelyet éppen ehető termése miatt termesztenek, de nálunk nem télálló.

A lampionvirág két változata ismert. Leggyakoribb kerti fajtája a lampionnövény (Physalis alkekengi var. francheti). Ehhez képest a Physalis alkekengi var. alkekengi kisebb és kecsesebb. Létezik egy csupán 20-30 cm magasra növő fajta, a ‘Zwerg’, amely dézsában is nagyon jól nevelhető.

Ültetése

Ez az erőteljes növekedésű növény leginkább olyan helyre való, ahol akadálytalanul terjeszkedhet. Jól érzi magát lombos fák – például sövények vagy kis fa- és cserjecsoportok – előtt. Ha évelőágyásba szeretnénk ültetni, legjobb, ha dézsába tesszük, hogy gátat vessünk erőteljes terjeszkedésének. Szép hatást nyújt a fakerítés buja takarójaként, főleg falusias kertek erőteljes növényeivel, pl. körömvirággal (Calendula), kúpvirággal (Rudbeckia) és őszirózsával ültetve. Ne ültessük közvetlenül kicsi, filigrán növények mellé, mert hamar túlnövi és elnyomja őket.

Ültetés lépései

1. Magról legjobban márciustól szaporíthatjuk. A tiszta ültetőtálcát töltsük meg nyirkos, tőzegmentes talajkeverékkel.

2. Minden rekeszbe vessünk 2-3 magot. Csak enyhén nyomkodjuk őket a földbe, ne fedjük be.

3. Óvatosan permetezzük vízzel, és állítsuk világos, kb. 21 °C-os helyre. A magok három héten belül kicsíráznak.

4. Ha a magoncok magassága eléri a 2,5-3 cm-t. ritkítsuk ki őket. Egy rekeszben egy növény maradjon. Kiültetés előtt eddzük meg őket.

5. Május elejétől ültessük ki a magoncokat 45-60 cm-es tőtávolsággal jól fellazított, trágyázott földbe, majd alaposan öntözzük meg.

Az idősebb növényeket szaporítsuk tőosztással. A gyökeres tarackok és a bokor széléről vett részek is hamar gyökeret vernek.

lampionvirág
Lampionvirág

Gondozása

A lampionvirág egyszerűen gondozható évelő növény. Júliustól szeptemberig virágzik. Októbertől piros lampionok díszítik. Jól szárítható növény, így akár száraz virágként is gyönyörködhetünk benne. Fényigényes növény, csak akkor hoz virágot és termést, ha naponta három óránál kevesebb ideig van árnyékban. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kíván. Inkább a meszes talajt kedveli.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Kedvező időszak az ültetésre. Az idősebb bokroknál ilyenkor végezzük a tőosztást. A növényeket magról is szaporíthatjuk: vessük el őket közvetlenül a szabadban vagy neveljük elő a lakásban.

Nyár – öntözés

A növények elviselnek némi szárazságot, de jobban nőnek és több termést hoznak, ha elegendő vizet kapnak.

Ősz – szárítás

Szárításhoz akkor vágjuk le a szárakat, ha a lampionok teljesen kifejlődtek és ragyogó színűek. A leveleket távolítsuk el, a szárakat pedig lógatva vagy vázába állítva szárítsuk meg meleg helyen.

Kártevők és betegségek

A foltos, sárga levelek és a satnya növekedés arra engednek következtetni, hogy a növényt uborka-mozaikvírus támadta meg. A vírust levéltetvek és más szívogató rovarok terjesztik, leküzdeni nem lehet. A fertőzött növényeket semmisítsük meg.