Kerti ötletek

Magaságyás készítése raklapból, házilag

Manapság a legtöbb kert nem elég nagy ahhoz, hogy nagy konyhakertünk legyen amiben magunk termeszthetünk. Most bemutatjuk, hogy raklapból milyen kiváló magaságyás készíthető, mely kis helyen is elfér.

Magaságyás előnyei

Az évnek ezen tökéletes időszaka arra, hogy elkezdjünk komolyan foglalkozni a kertünkkel, és egy kerti magaságyást készítsünk a kertünkben. A magaságyás nem csak extra helyet teremt a zöldségek, fűszernövények és más növények termesztéséhez, de a gyomok sem nőnek olyan könnyen, a csigáknak és más kártevőknek pedig nehéz lesz elérni a növényeket.

A másik előny, hogy a kerti hulladékok (felaprított vesszők, gallyak, ágak, konyhai hulladékok) hozzáadása a kerti magaságyáshoz elősegíti a növények egészséges növekedését, mivel hőt termelnek a bomlás során és a növények számára értékes tápanyagokat szabadítanak fől.

Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy egy magaságyásban végzett munka, kíméli a hátat és derekat. Nem kell hajladozni, guggolni, térdelni a sárban, hiszen minden kézre esik, akár vetünk, ültetünk, gyomlálunk vagy borsót szedünk.

Magaságyás raklapból

Sajnos a kertészetek és kertészeti szakáruházból származó magaságyás-készlet viszonylag drága. Egy stabil magaságyás megépítése pedig sokszor túl időigényes. Ha azonban kiselejtezett szállítóraklapokat használunk, vagy netről rendelünk elérhető áron kaphatunk és könnyen építhetünk saját tartós magaságyást.

Készítés lépései

1. Szerezzünk be 4 db általános raklapot

2. Ecsettel kenjük be a mind a 4. raklap felületét fapáccal.

3. Zárjuk le a 4 legfelső nyílást a szelvények között minden raklapon fadeszkákkal, és fapáccal ezeket is fessük be.

4. Fúróval és csavarokkal rögzítsük a 4 raklapot egymáshoz, hogy egy nagy dobozt alkossanak. A raklapok alsó oldalának, ahol a fadeszkákat hozzáillesztettük, kifelé kell néznie, a lezárt rekeszeknek pedig felül kell lenniük.

5. Béleljük ki a magaságyás teljes belső és külső rekeszeit nem szőtt anyaggal, mondjuk geotextillel, és tűzdelje a bélést a helyére.

6. Fedjük be a magaságyás alját; ágak és levelek, kéregmulcs és virágföld rétegével, amíg a magaságyás majdnem meg nem telik.

7. Fedjük le a külső rekeszek alját egy réteg kővel a vizesedés megakadályozása érdekében, tegyen rá egy réteg virágföldet, és ültessen zöldségeket, fűszernövényeket és más növényeket a magasított kerti ágyásba.

magaságyás raklapból
Kész magaságyás raklapból

Magaságyás rétegrend

A magaságyás helyes feltőltése

1. A legalsó réteg vastag fa, aprított fa, gallyak, ágak majd lágyszárú növények.

2. A következő réteg szalma, egy kevés marhatrágyával. Ha szalma helyet füvet teszünk, akkor nem szükséges marhatrágya.

3. A következő réteg a komposztréteg, majd rá egy 30-40 cm virágföld, ami bármilyen konyhakerti virágföld.

4. A legfelső réteg pedig a mulcs, amit időközönként pótolni kell, hiszen komposzttá válik.