Szobanövény

Madárfészekpáfrány (Asplenium nidus) gondozása

A madrárfészekpáfrány (Asplenium nidus) tölcsérszerű rozetta ablakban növő, hosszú, fényes, osztatlan leveleivel ékesíti a szobát.

Életmódja a broméliákhoz hasonló. Epifitonként, fán lakóként él. Ázsia trópusi területein. Levélrózsájának a közepén rostos pikkelyszőrök madárfészekre emlékeztető szövevényt alkotnak, amelyben humusz és csapadékvíz gyűlik össze. Élénkzöld fényes levelei hazájában elérhetik akár az 1 m hosszúságot is. Bár ez az őserdei páfrány nedves-meleg környezetben érzi magát a legjobban, egy ideig a szokásos szobai viszonyok között is hatásosan díszít. Könnyen is szaporítható.

Napjainkban a madárfészekpáfrány piaci jelentősége megnövekedett

Hova helyezzük?

A madárfészekpáfrány (Asplenium nidus) félárnyékos helyet kíván. A nedves-meleg virágablak vagy a növényház ideális számára. Az optimális hőmérséklet 20°C vagy annál magasabb; éjjel 16°C is elég, viszont ennél alacsonyabb télen sem lehet. Fontos, hogy alulról elegendő meleg érje a cserepet.

Igényei, gondozása

Nagyon savas kémhatású, tőzeg alapú földkeverékbe ültessük. Talaját langyos, lágy vizet használva tartsuk mérsékelten, de állandóan nyirkosan. Havonta tápoldatozzuk. Az oldat töménységét fiatal növényeknél csökkentsük a javasolt érték felére. Kétévenként nyáron ültessük át. A növényt spóravetéssel szaporítható, de körülményessége miatt lakásban nem érdemes vele foglalkozni.

Kártevők, betegségei

Száraz levegőn a levélszélek megbarnulnak. Vigyázzunk, a levelek nem viselik el a levélfényesítő sprayt.

Erős napfény hatására eltűnik a jellegzetes levélmintázat. A túl száraz és hideg levegő levélfoltosodást okoz. A leveleket ne permetezzük vízzel.