Kerti növények

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora), kukacvirág gondozása

A porcsinrózsa (kukacvirág) az egyik legkedveltebb balkonon, teraszon és erkélyen is tartható növény. Virágládába vagy ámpolnába ültetve, pergolára vagy a házfalra függesztve is szépen fejlődik. Élénk színű virágai folyamatosan nyílnak.

A porcsinrózsa, kukacvirág bemutatása

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) vagy más néven kukacvirág, kedves virágai a rózsára hasonlítanak.

Csak napsütésben nyílik ki, esős nyarakon nem sok örömünket leljük benne. Árnyékos erkélyen vagy északi fekvésű ablakban sem hoz sok virágot. Meleg, napos időjárás esetén akár már május végén megcsodálhatjuk első virágait.

A rózsára hasonlító virágok teljesen kinyílva, napsütésben a legszebbek.

Egyéves növény

A porcsinrózsa (kukacvirág) egynyári növény, az első fagyok beálltáig virágzik, utána elpusztul. Aki a lakásban neveli, biztosan megpróbálta már átteleltetni, és látta, hogy csaknem az összes levél lehullik. Ilyenkor a növény elveszíti szépségét, aligha éri meg a fáradozást.

A legjobb, ha augusztus végén dugványokat szedünk róla, majd az anyanövénytől megválunk. A megeredt dugványok a következő évben gazdagon virágzó növényekké fejlődnek.

Gazdag színskála

Cserepes vagy erkélyen tartható növényként általában egyszerű virágú fajtáit árusítják. Emellett azonban léteznek teltvirágúak is, de ezek ritkán kaphatók. Választhatunk az izzó sárga, az élénk piros, a narancssárga, a sötétlila, a rózsaszín és az egyszerű fehér virágú fajták közül.

Brazíliából származik

A legtöbb vadon élő porcsinrózsával Brazíliában találkozhatunk. Itt az óriási pálmák és kaktuszok között hatalmas felületeket borít be. A kertben szegélynövényként telepíthetjük, de ültethetjük napos sziklakertekbe is.

A porcsinrózsa (kukacvirág) ültetése, szaporítása

Természetesen az a legegyszerűbb, ha porcsinrózsa palántákat vásárolunk, és azokat ültetjük az erkélyládába. Mivel azonban ritkán árusítják, leginkább magunknak kell felnevelnünk. Magjait bárhol beszerezhetjük. Vetésre a legalkalmasabb időszak az április vége, így a kis növényeket már május közepén kiültethetjük.

A porcsinrózsa magja rendkívül apró, 1 gramm mintegy 8000 szemből áll. Célszerű a magokat finom homokkal elkeverni, és csak ezután kiszórni a talajra.

Porcsinrózsa dugványozása

Ősszel, a már elvirágzott annyi dugványt szedjünk, amennyit csak tudunk. Mivel az anyatövet nem érdemes átteleltetni, így előre gondoskodhatunk az új növényekről.

A dugványok nyirkos virágföld és homok keverékében, 20 °C-os hőmérsékleten gyorsan meggyökeresednek.

Amíg a gyökerek kialakulnak, semmiképpen ne tegyük a szaporítóládát közvetlen napfényre. Amikor azonban már biztosan meggyökeresedtek a dugványok (húzzuk meg őket kissé felfelé), biztosítsunk a kis növényeknek világos helyet.

A porcsinrózsa igényei, gondozása

A porcsinrózsa egészen alacsony termetű. kúszó vagy csüngő hajtásai a nyár folyamán hosszúra nyúlhatnak. Húsos levelei aprók és keskenyek.

Virágzás

Tiszta színű virágai a legfeltűnőbbek. Színskálájuk a sötétlilától a piroson, rózsaszínen, narancssárgán és citromsárgán át egészen a fehérig terjed. A virágok csak napsütéses időben nyílnak ki. Nincs illatuk.

Fény, hőmérséklet

Napfénykedvelő növény. Virágpompáját csak napos időben csodálhatjuk meg. Déli fekvésű erkélyen helyezzük el, vagy ámpolna növényként napos fal elé akasszuk.

Öntözés és tápanyag

Virágzáskor sok vizet igényel, de a pangó vizet nem tűri. A cserép alján alakítsunk ki megfelelő drénréteget, hogy a felesleges víz elfolyhasson. Nyáron naponta keverjünk az öntözővízhez tápoldatot. Ha úgy döntünk, hogy megpróbáljuk átteleltetni, télen csak nagyon mérsékelten öntözzük.

Föld, átültetés

Ha nem szeretnénk teleltetni, nem szükséges átültetnünk. A dugványokat általános virágföld és homok keverékébe ültessük.

Porcsinrózsa teleltetése

Nyár vége felé a növény elveszíti szépségét. Sokan megválnak ilyenkor tőle, de megpróbálhatjuk átteleltetni.

Állítsuk világos, 16-18 °C körüli hőmérsékletű helyre. Öntözzük keveset, de ne hagyjuk kiszáradni. A teleltetés a szobanövényeknél jobb eredménnyel járhat, mint az erkélyen tartott növényeknél.

Porcsinrózsa betegségei, kártevők

A porcsinrózsát kártevők és betegségek csak ritkán támadják meg.

Levéltetvek

Levéltetvek természetesen előfordulhatnak rajta, mint bármely más növényen. Először próbáljuk meg hideg vízzel lemosni a kártevőket. Ha ez nem sikerül, használjunk rovarírtó szert.

Takácsatkák

Takácsatkák csak a lakásban tartott példányokon jelenhetnek meg. A fertőzés kezdeti stádiumában segíthet a hideg vizes zuhanyzás, később azonban szükségessé válhat a növényvédő szer használata. Fontos, hogy a permetezést egymást követően több alkalommal, 10 naponként megismételjük.

Túlöntözés

Ha a növény túl sok vizet kap, gyökerei elrothadnak és elpusztulhat. Ameddig nedves a talaj, ne öntözzük. A cserép alján feltétlenül alakítsunk ki vízelvezető réteget, hogy a felesleges víz elfolyhasson.