Kerti növények

Kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) gondozása

A kerti nebáncsvirág hagyományos dísznövényünk. A fehértől az ibolyaszínűig terjed virágainak árnyalata. Június végétől egzotikus szépségével örvendeztet meg bennünket.

A kerti nebáncsvirág jellemzői

A kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) már a XVI. században eljutott a trópusi országokból Európába. Családjához csaknem 500 különféle faj tartozik. Közülük nálunk az egyik legismertebb a törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana). Szobai tartásra rajta kívül sok más faj is alkalmasnak bizonyult.

Az ‘impatiens’ latin nemzetségnév jelentése “türelmetlen”, ami a termések erejét szimbolizálja. Az érett magtokok ugyanis egyfajta rugalmas belső feszültség alá kerülnek. A legkisebb érintésre azonnal felnyílnak, és magjaikat messzire repítve szétszórják környezetükben. A népi nyelv ezért is hívja fájvirágnak.

A nebáncsvirág változatai

A kerti nebáncsvirág felfelé törő növekedésű növény. Törzse húsos, levelei lédúsak, A virágok teltségét tekintve megkülönböztetünk kamélia-, szegfű- és rózsa-nebáncsvirágot.

A törpe nebáncsvirág változatok csak 25 cm magasra nőnek. Velük ellentétben a kelet-indiai származású bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera) nagy termetű növény, csaknem 2 méter magasra fejlődik. Törzse vastag, számtalan borvörös virágot hoz. A kisvirágú nebáncsvirágon (Impatiens parviflora) apró, halványsárga virágok jelennek meg. Más Impatiens fajokat kert évelőként termesztenek, de ezek nálunk nem télállóak.

Trópusi származása miatt csak a kisvirágú nebáncsvirág újul meg elszórt magjairól, amelyek károsodás nélkül átvészelik a telet. A következő tavasszal így a növény ismét kifejődik és virágzik. Ma már elvétve kivadult állományaival is találkozhatunk.

 

A kerti nebáncsvirág igényei, gondozása

A kerti nebáncsvirág egynyári növény, fajtától függően 30-70 cm magasra nő.

Virág és illat

Vannak egyszerű, félig telt, vagy akár telt virágú fajtái is, amelyek színe a fehértől a sárgán és rózsaszínen át az ibolyaszínűig terjedhet. A legutóbbi nemesítéseknek köszönhetően már csíkos szirmú, “cirmos” fajtákat is láthatunk. Június végétől az első fagyokig virágzik. A virágok kellemes illatúak, sok méhet vonzanak.

Fény és hőmérséklet

A legjobban napos, szélvédett helyen fejlődik. Nem télálló.

Öntözés és trágyázás

Tápanyagokban gazdag talajt igényel. Ha cserépbe vagy erkélyládába ültetjük, használhatunk általános virágföldet. Nyáron rendszeresen öntözzük, a cserépben vagy erkélyládában nevelt egyedek öntözővízéhez hetente egyszer keverjünk tápoldatot is. A szabadföldi példányok esetében a nyár folyamán csak 1-2 alkalommal pótoljuk a tápanyagokat.

A kerti nebáncsvirág bárhol jól mutat, egyedül és csoportosan ültetve is szép. Érdemes különböző színű fajtákat összeültetni.

Kerti nebáncsvirág szaporítása magról

A nebáncsvirág magjait fajok szerint elkülönítve árusítják. Választhatunk az egyszerű, félig telt és teltvirágú fajták közül.

A magokat áprilisban szaporítóládába vagy cserepekbe vethetjük. Egy cserépbe két magot ültessünk. A gyengén fejlett egyedet később eltávolíthatjuk.

A palántákat június elejéig tartsuk a lakásban, csak ezt követően ültessük ki a kertbe. Napsütötte ablakban ugyancsak jól érzik magukat.

Vetés végleges helyre a szabadba

Az erkélyen, a teraszon vagy a kertben májusban vessük el végleges helyükre a magokat. Ne feledkezzünk meg az öntözésről. Ha túl száraz az időjárás, szerényebben virágzik.

A felálló szárú fajták virágszárai vágott virágként vázába téve is tartósak, és hosszú ideig kellemes illatot árasztanak.