Kerti növények

Puskin-virág – halványkék és tavaszi harangok

A Puskin-virág halványkék harangjai minden tavasszal megszépítik a kertet.

Puskin virág jellemzői

A Puskin-virág (Puschkinia scilloides) közeli rokonságban áll a csillagvirággal (Scilla fajok) és a hófénnyel (Cbionodoxa fajok). Ez hatszirmú álló, harang alakú, kék vagy fehér virágokból felépülő sűrű virágzatáról könnyen felismerhető. A Puskin-virág két-három fűszerű levelet hoz, ezek közül bújnak elő a virágok. A virágszirmok közepén egy-egy sötét csík húzódik.

A vad fajnál valamivel termetesebb a nagyon mutatós libanoni Puskin-csillagvirág (Puschkinia scilloides var, libanotica), amelynek nagyobb, porcelánfehér virágai vannak, melyek közepét kék csíkok díszítik. Az ‘Alba’ fajta hófehér virágot hoz.

Puskin-virág gondozása

A Puskin-virág egyszerűen gondozható hagymás növény. Virágai márciustól áprilisig nyílnak. Tavasszal napfényre, nyáron részben árnyékra van szüksége. Jó vízáteresztő talajt igényel. A virág igénytelen, amíg a talaj jó vízáteresztő és nem túl száraz.

Kora ősz – ültetés

Azonnal ültessük el a Puskin-virágot, amint a hagymája kapható. Ha sokáig nem ültetjük el, könnyen kiszárad. Előneveléshez tegyük a hagymákat sűrűn egymás mellé cserépbe, és 14 hétre állítsuk a melegágyba.

Késő tél – előnevelés

A cserépbe rakott hagymákat vigyük be a melegágyból a lakásba. Elvirágzás után tegyük ki a szabadba.

Tavasz – tisztítás

Távolítsuk el az ágyásból az elhervadt virágokat. Hagyjuk, hogy az elvadult Puskin-virág elszórja a magjait, mert így sűrű szőnyeget alkot. Esetleg szedjük ki a magokat és vessük el őket (fényben csíráznak). A leveleket hagyjuk visszahúzódni.

Az ültetés utáni első évben általában közvetlenül a talaj felett virágzik. A következő évben eléri megszokott magasságát.

Puskin-virág ültetése

A sziklakertben különösen jól érvényesül. Szépségével kiválóan illik az alacsony párnás évelőkhöz, hűvös eleganciája nagyszerűen kiegészíti sok tavaszi virág élénk színét. Fák és bokrok alá nagyobb csoportokban ültethetjük, amelyek évről évre jobban szétterülnek, és idővel sűrű virágtengert alkotnak. Lazább gyepfelületen való elvadításra is alkalmas ez a csodálatos virág.

A Puskin-virág és más tavaszi hagymás növények kombinációjával az utat is szegélyezhetjük. A Puskin-virág nem nyomja el a többi virágot, és feltűnés nélkül húzódik vissza, miután elvirágzott. A színes virágágyásba nagy csoportokban ültessük.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: kora ősz.

1. Egy 15 cm széles, 30 cm hosszú szegélyhez 12 hagymára van szükség. 15 cm mélyen ássuk ki a talajt.

2. Az ültetőárokba tegyünk kb. 5 cm vastag komposztréteget, és egy kicsit nyomkodjuk le. A kötött talajt lazítsuk homokkal.

3. A hagymákat hármas sorokba ültessük hegyükkel felfelé az ültetőárokba (távolság: 5-10 cm). Óvatosan töltsük fel földdel.

4. Nyomkodjuk le a földet, és alaposan öntözzük meg. Téli védelemként terítsünk rá 2.5 cm vastag talajtakaró réteget.

5. Tavasszal vágjuk le az elhervadt virágokat, ha nem akarjuk, hogy magjaikat elszórva szaporodjanak. A leveleket hagyjuk visszahúzódni.

Kártevők és betegségek

A Puskin-virág mutatós levelei gyakran esnek a csigák áldozatául. Állítsunk sörcsapdát. Esős tavasszal ajánlatos fedeles csapdát állítani, amelybe a csigák be tudnak menni, de nem telik meg esővízzel.