Szobanövény

Bíbor bársonylevél (Gynura aurantiaca)

A bíbor bársonylevél levelei, ahogy neve is elárulja, bársonyosak, mivel a levelek hosszú bíborvörös szőrzettel fedettek. Minél világosabb helyet biztosítunk számára, annál jobban érvényesülnek csodálatos levelei.

A bíbor bársonylevél jellemzői

Ez a jellegzetes trópusi növény Indiából származik, de a Gynurák családja Délkelet-Ázsiában mindenhol fellelhető. Tulajdonképpen szép bíborszínű és bársonyos levelei miatt tartják.

Hosszú, puha, akár 50 cm-re is megnövő kacsai miatt a bársonylevél ideális csüngő növény. A növény fejlődését segíthetjük, ha a kacsokat felkötjük. Ha egy cserépbe több Gynurát is ültetünk, a növények egy részét hagyjuk lelógni, másik részét pedig futtassuk fel támasztékra. Így dekoratív formát alakíthatunk ki.

A virágokat inkább távolítsuk el

A bársonylevél hasadt levelei ellipszis alakúak. A levelek alapszíne bíborvörös, de a levelek felszínének közepe mattzöld és acélos fényű. A narancssárga, zöld fedelű lampionra emlékeztető virágokat kellemetlen illatuk miatt a lehető legkoraibb stádiumban távolítsuk el. Mindemellett a virágzás nagyon meg is viseli a növényt, mivel sok erőt és energiát von el tőle.

Egy-egy virágot mégis hagyjunk meg, mert a későbbiekben már ezüstös szőrzetű harangocskákban beérnek a magok.

Nagyon szép csüngő növényként, de a talajt beborító kúszónövényként is jól mutat.

A bíbor bársonylevél áprilistól szeptemberig virágzik, de virágának nincs jó illata.

Gondozása

Elsősorban a kifejlett példányok virágoznak. A virágzási időszak áprilistól szeptemberig tart. A virágok narancssárgák és kellemetlen illatúak, ezért már bimbóként távolítsuk el őket.

Fény és hőmérséklet igénye

A bársonylevél a lakásban sok fényt igényel. Télen a hőmérséklet ne süllyedjen 15 °C alá. Ebben az időszakban kevesebbet öntözzük.

Öntözés és tápanyag

Nyáron a bársonylevél rendkívül sok vizet igényel, adott esetben naponta akár többször is öntözzük meg. Az öntözővízhez adjunk háromhetente felhígított, folyékony trágyát. Télen egyáltalán ne trágyázzuk, és csak keveset öntözzük. Bár a növény kedveli a magas páratartalmat, mégse tusoljuk vagy permetezzük, mert a leveleken foltok jelenhetnek meg.

A bársonylevelet tavasszal, általános virágföldbe ültessük át.