Japán rózsa (Rosa rugosa)

Japán rózsa (Rosa rugosa)

Tudj meg többet a japán rózsáról. Ismerd meg az igényeit, felhasználását, valamint az ültetését.

Japán rózsa jellemzői

A japán rózsa (Rosa rugosa) Kelet-ázsiából, Japánból származó virágzó cserje, bokor. A kifejlett növény kb. 1-1,5m magas. Laza növekedési formával és hosszú, erős, elágazó, erősen tüskés és tövises hajtásokkal rendelkezik, melyek ívelten kifelé hajlanak.  Szezonban (nyáron) a a hajtásokat sok nagy, páratlanul összetett, fényes, ráncos és erősen erezett levelek borítják. Ősszel a levelek színei sárgára változnak.

A bokor késő tavasszal (május) virágzik és nyár vége felé nagy, egyedülálló, sötét rózsaszín virágokat hoz, melynek a közepe sárga színű. A virágok gyönyörűen és erőteljesen illatoznak. Átmérőjük kb. 6-9 cm. A bokor termései nagy (2-3 cm) piros vagy narancs színű.

A japán rózsa erőteljesen növekszik és terjeszkedik a gyökérszárak segítségével, ezért eltávolítása nehéz lehet, a földben maradt rizomákból újra kihajtó növény miatt.

Japán rózsabokor

Japán rózsa gondozása

A japán rózsa egyszerűen gondozható cserje. A termékeny, jó vízáteresztő, enyhén savas pH-értékű talajt kedveli. A napos helyeken érzi jól magát, de száraz, homokos talajon és félárnyákban is megél. A túlzottan nedves és extrém pH-értékű (savas vagy lúgos) talajt nem kedveli.

Jól tűri a szárazságot és a szennyezett levegőt. Télálló és ellenáll a rozsda kórokozóinak.  Ezen tulajdonságok miatt is népszerű a Japán rózsa, de fontos megjegyezni, hogy a növény erőteljesen terjed a gyökérszára segítségével, ezért célszerű korlátozni a növekedését gyökércsapda (gyökércsapda irányítja a gyökerek növekedését, ezzel megelőzi, hogy azok agresszívan elterjedjenek) segítségével.

Japán rózsa termése
Japán rózsa bogyós termése

Felhasználása

A virágait gyakran használják fel a parfüm- és kozmetikai iparban (rózsaolaj).

A fajtából számos változatot hoztak létre (pl. parkokban talajtakaróként), melyek klasszikus díszcserjeként kiválóan megállják a helyüket a kertben.