Fűszer- és gyógynövény

Sarjhagyma termesztése

Az sarjhagyma hagyma igen érdekes növény, a kertben bárhol nagyon jól mutat. Megfelelő nagyságú edényben vagy dézsában esetleg az erkélyen is tarthatjuk.

Sarjhagyma jellemzői

A sarjhagyma (Allium cepa var. viviparum) a „normális” hagymához hasonlóan a liliomfélék családjába tartozik. Ázsia sztyeppés vidékein honos. Hagymáiban tápanyagot tárol, ezért ha a levelek el is száradnak, a növény túlélheti a szárazságot. Valójában ugyanis a növény éppen ezekből az elszáradó levelekből juttat energiát a hagymákba, amelyek azt a következő évig eltárolják. A hagymák vitaminban és tápanyagban gazdagok.

Az sarjhagyma ízét és illatát sokan ismerik, de nem mindenki kedveli. A hagyma kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot és káliumot tartalmaz.

Virágok helyett hagymák fejlődnek

Ez a hagyma a maga nemében különbözik a hagyományos hagymától, bár más hagymákhoz hasonlóan a sarjhagymának is van föld alatti hagymája. Egyedülálló azonban, hogy a „levegőben”, a száron is kis hagymakoszorút nevel. Az első hagymakoszorú felett kialakulhat egy újabb, de néha akár még egy harmadik is megjelenhet.

Egyes növények szaporításra alkalmas sarjhagymákat nevelnek a virágzatban vagy a levélhónaljban: ilyen például a liliom. A koszorúkban megjelenő kis hagymácskák szintén alkalmasak a vegetatív szaporításra, ami tulajdonképpen a faj fenntartásának legbiztosabb módja. Az elevenszülő hagyma azonban virágot is nevel.

A magok szerepét a kis hagymák veszik át, és azok gondoskodnak a fajfenntartásról. Ha ugyanis nem szedjük le őket, a szár elszáradása után leérnek a földre, ahol gyorsan meggyökeresednek.

A szaporodásnak nagyon hatásos módja ez: teljes egészében emberi beavatkozás nélkül is végbemegy. A föld alatti hagymarész a száron fejlődő hagymákkal ellentétben alig fejlődik. A tőnél vastagabb, üreges, sötét, kékeszöld levelek csak a szár feléig érnek.

Sarjhagyma gondozása

A növény szára nagyon vékony, a metélőhagymához hasonlóan a leveleket ízlés szerint fel is használhatjuk. A virágszárak végén kis koszorúban hagymák fejlődnek, sokszor a virágok között is megjelennek. A föld alatti hagyma mellett számos sarjhagyma fejlődik. Maga a növény 50-75 cm magas lehet

Virágok csak ritkán fejlődnek. A hagymáknak jellegzetes illatuk van.  Az évelő és télálló sarjhagyma a kertben a meleg, napos helyet kedveli.

A növény a tápanyagban gazdag, kerti földet kedveli. Ha edényben vagy dézsában tartjuk, adjunk az öntözővízhez nyáron néhányszor tápoldatot. Az öntözővíz mennyiségét igazítsuk a növény igényeihez.

A növényt csak akkor kell átültetnünk, ha edényben vagy dézsában tartjuk. Az átültetést a növekedési időszak kezdete előtt végezzük el. Gondoskodjunk megfelelő drénrétegről.