Kerti növények

Keltike – kecses lomb, halvány virágok

Rengeteg sarkantyús, sárga virág ragyog a szárnyalt levelek sűrű kötegei között. Ebben a cikkben a keltike bokros növekedésű fajtáit mutatjuk be.

Keltike jellemzői

A gumós vagy gumós rizómájú keltikefajok mellett vannak bokros növekedésűek is, amelyek nem gumókat, hanem gyökértörzseket növesztenek. Cső alakú sárga virágaik finoman szárnyalt, szürkés-zöld levelek közül emelkednek ki.

Pompás keltike

A pompás keltike (Corydalis nobilis) világossárga, sötét pöttyös virágai áprilistól júniusig nyílnak. A 30-50 cm magas növények röviddel a virágzás után visszahúzódnak.

Sárga keltike

A sárga keltike (Corydalis lutea) 20-40 cm magasra nő, számtalan hajtásán májustól szeptemberig élénksárga virágok nyílnak. A növény magjait elszórva szaporodik, és gyorsan kiterjedt szőnyeget alkot, amely egész évben díszíti a kertet.

Füstikés keltike

A füstikés keltike (Corydalis ochroleuca) halványsárga virágaival és kékeszöld  leveleivel a sárga keltikére hasonlít, és a két másik fajhoz képest valamivel több szárazságot is elvisel.

Keltike gondozása

A keltike egy évelő bokros növény. Virágai májustól szeptemberig nyílnak. Inkább a félárnyékos helyeket kedveli, de teljes napfényben vagy árnyékban is szépen fejlődik. Laza, humuszos talajt igényel. A kötött vagy homokos talajt javítsuk fel bőséges adag komposzttal.

Tavasz – Be- és átültetés

Kedvező időszak az ültetésre. A keltike gyakran magjait gazdagon elszórva szaporodik. A nagy számban kinőtt magoncokat gyorsan ültessük át, különben rosszul gyökeresednek be.

Nyár – gondozás

A pompás keltike levelei nem sokkal a virágzást követően visszahúzódnak. Terítsünk rá talajtakaró réteget, ne ássuk vagy kapáljuk. A sárga keltikét száraz időben, főleg napos helyen öntözzük.

Ősz – ültetés és vetés

Ilyenkor is ültethetjük. A magokat ősszel vessük szabad földbe, vagy az előre beáztatott magokat 6-8 hétre tegyük a hűtőszekrénybe (fagy hatására csiráznak). Csirázás után nem sokkal tűzdeljük, majd áprilisban ültessük ki őket.

Ültetése

Az összes keltikefaj egyszerűen gondozható, vadvirág jellegű évelő növény, amely leginkább természetes hatású, enyhén nyirkos talajú, árnyékos ágyásba illik. Utak szegélyeként, járólapok között vagy árnyékos szegélyágyak elülső oldalába csoportosan ültetve jól érvényesülnek a keltike mutatós virágai és levelei. Sziklakertben, félárnyékos sziklahasadékokban vagy kőfalakon a keltike szép kiegészítő.

Elsősorban a sárga keltike alkalmas egyszerűen gondozható talajtakarónak részben árnyékos lankákon vagy lombos fák és sövények alatt.

A vásárolt magok gyakran rosszul csíráznak, mert nem frissek. Kora ősszel gyűjtsünk magokat, és rögtön vessük el tőzegmentes talajkeverékkel töltött ládákba vagy homok és tőzeg keverékébe. A magokat nyomkodjuk le, de ne fedjük be földdel. Télen tegyük ki a szabadba. A magok tavasszal csíráznak.

Ültetés lépései

Ültetési idő: ősszel vagy tavasszal.

1. Ásóvillával lazítsuk fel a talajt, és felületesen dolgozzunk bele néhány lapát komposztot.

2. Ültetőkanállal ássunk megfelelő méretű gödröt. Csoportos ültetésnél a tőtávolság 30 cm legyen.

3. A növényt óvatosan vegyük ki a cserépből, és ültessük az előkészített gödörbe. Körben töltsük fel földdel, és jól nyomkodjuk le.

4. Alaposan öntözzük meg. A növény körül takarjuk a talajt, hogy meg-tartsa a nedvességet és elnyomjuk a gyomokat.

Kártevők és betegségek

Általában nem támadják meg kártevők és betegségek, de a fiatal növények könnyen válnak a csigák áldozatává. A szabadföldi veteményt védjük csigakerítéssel. Ha nagy a csigaveszély, inkább ládába vessük.