Kerti növények

Sarkantyúfű (Delphinium)

A sarkantyúfű elegáns, gyertya alakú virágai minden kert díszére válnak.

Sarkantyúfű jellemzői

A sarkantyúfű (Delphinium) jellegzetes kék színe szemet gyönyörködtető. Az újabb nemesítések között vannak fehér, élénk rózsaszín és lila virágú, egyszerű és telt szirmú, sőt kétszínű fajták is. Ezeket három csoportba soroljuk: A leggyakoribb a nyúlánk sarkantyúfű (Delphinium elatum). Tömött virággyertyája 1,2-2 méter magasra nő.

A 0,8-1,2 méter magas csinos sarkantyúfű (Delphinium x belladonna) törékenyebb, virágzata lazább és kevésbé merev. Az 1,5-2 méteresre növő Delphinium pacific a kerti sarkantyúfű óriás változata. A dús virágzatot alkotó virágok között kétszínű, telt szirmú változatok is akadnak, ezek különösen alkalmasak vágott virágnak.

sarkantyúfű virág

Sarkantyúfű ültetése

A magas kerti sarkantyúfűt a szegélyágyások hátterébe ültessük. A középmagas fajták az ágyás középső részébe kerüljenek. Az út mentén csodálatosan mutat a biztosan álló csinos sarkantyúfű. Ültetőedénybe az alacsony fajták valók. Telepítsünk alájuk lecsüngő fehér illatos ternyét vagy lobéliát.

Ültetés lépései

1. Mélyen lazítsuk fel a talajt ősszel vagy tavasszal; gyomláljuk ki az ágyást; dolgozzunk bele 5-10 cm vastag komposztréteget.

2. Ássunk egymástól 60 cm távolságra körülbelül 15 cm mély ültetőgödröket. A kiemelt földhöz keverjünk egy kevés műtrágyát.

3. Ültessük el a palántákat ugyanolyan mélyre, mint ahogyan a cserépben voltak. Nyomkodjuk le és alaposan öntözzük meg a földet.

4. Júliusban 15 cm-rel a föld felett vágjuk vissza az elvirágzott növényeket, így nyár végén újra nyílnak.

Karózzuk ki a magas fajtákat, mihelyt a virágszárak megjelennek a növényeken. Vigyázzunk, hogy a leszúrt támasztékok ne sértsék meg a gyökereket. A karók hossza a füzérvirágzat várható méretének kétharmada legyen. Óvatosan, 30 centiméterenként kötözzük a karóhoz a növényeket.

Sarkantyúfű gondozása

A sarkantyúfű a szélvédett, de hűvös és szellős helyet kedveli. Óvjuk a megrekedő hőségtől! Tápanyagban gazda, laza talajt és nedvességet igényelnek. Kerüljük a pangó vizet!

Tavasz – ültetés

Mélyen lazítsuk meg a talajt. Dúsítsuk komposzttal és komplex műtrágyával. Ültessük el a palántákat.

Nyár – gondozás és visszavágás

Karózzuk ki a növényeket. Száraz időben öntözzünk. Vágjuk vissza az elvirágzott növényeket 15 cm-esre.

Ősz – gondozás és visszavágás

Karózzuk ki a másodszor virágzó növényeket. Virágzás után ismét vágjuk vissza a szárakat 15 cm-rel a föld felett. Tegyünk komposztot a növények köré, és gallytakarással védjük őket a fagy ellen. Az ősz is alkalmas a palántázásra és az átültetésre.

Kártevők és betegségek

A csigák éjszaka olykor teljesen lerágják a fiatal növényeket. Védekezzünk ellenük csigacsapdákkal vagy csigaölő szerrel. A sarkantyúfű érzékeny a lisztharmatra. Megelőzésképpen permetezzük 1:5 arányban hígított mezei-zsurló-főzettel.