Hagymás virágok

Csillagvirág (Scilla)

A mutatós színű, szerény igényű csillagvirágok minden kertnek a díszére válnak.

Csillagvirág jellemzői

A Scilla nemzetség fajai ragyogó kék virágaikról kapták a nevüket.

A bókoló csillagvirág (Scilla sibirica) a leggyakoribb a kertjeinkben előforduló fajok közül. Egy-egy hagymából kettő-négy széles, szálas levél és legfeljebb három, 15-20 cm magas virág-szár fejlődik, néhány bókoló virággal. A márciustól áprilisig nyíló növény sarjhagymákról vagy magjait elszórva gyorsan szaporodik. A magoncok csak két-három év elteltével virágoznak. Az ismert ‘Spring Beauty’ fajta nem hoz magokat. Lenyűgözően szép fajta az ‘Alba’.

A tavaszi csillagvirág vagy más néven kétlevelű csillagvirágot (Scilla bifolia) ritkábban ültetik. A 10 cm magasra növő fajon mindössze két levél fejlődik. Virágai kékék, rózsaszínűek vagy fehérek.

A kékkel árnyalt, fehér virágú perzsa csillagvirág (Scilla mischtschenkoana) ritkaság.

Csillagvirág ültetése

A gyorsan terjedő csillagvirág pompás színfolt a tavaszi kertben. Csaknem minden talajon megél, egyformán elviseli a napfényt, a félárnyékot és az árnyékot. A legjobban a még lombtalan fák alatt, félárnyékban tenyészik. Erdős területeken szabadon burjánzik, és csodálatos virágszőnyeget alkot. A csillagvirág hamar elszaporodik szabadon növő sövények előterében és szabadon álló fák vagy bokrok alatt. Ágyásba ültetve ragyogó kék színfoltot alkot más tavaszi virágok között.

Ültetés lépései

Ültetés: ősszel

1. Fás szárúak alatt úgy terjeszthetjük el a növényt, ha a nagyobb gyeptéglákat három oldalukon kivágjuk és visszahajtjuk.

2. Ásóvillával alaposan lazítsuk meg a talajt.Vigyázzunk, hogy munka közben ne sértsük meg a környező növények gyökereit.

3. Keverjünk az ültetőföldhöz egy fél marék trágyát, és tegyünk belőle néhány lapáttal az ültetőgödör mellé.

4. Csúcsukkal fölfelé ültessük el a hagymákat 10 cm mélyen, egymástól 10 cm távolságra.

5. Takarjuk be a hagymákat trágyával kevert ültető-földdel, és kissé nyomkodjuk le. Hajtsuk vissza a gyeptéglákat.

6. Öntözzük meg az ültetőhelyet, és jelöljük meg fapálcákkal vagy műanyag jeltáblákkal. Így tudni fogjuk. hol nyílnak majd a virágok.

Ültessünk csillagvirágot egér-rágta hagymás növények közé, mert hagymájának illata elűzi a kártevőket.

Csillagvirág gondozása

A csillagvirág egyszerűen gondozható hagymás növény. A csillagvirág napos és árnyékos helyen egyaránt nyílik. Jó vízáteresztő talajt kíván. Szinte minden talajon jól fejlődik. Akkor virágzik a legdúsabban, ha a talaj a megszokottnál kissé nyirkosabb. A pangó vizet nem tűri.

Kora ősz – ültetés

Ültessük el a hagymákat, mihelyt beszerezhetők. Ha idejében a talajba kerülnek, még a fagyok beállta előtt meggyökeresednek.

Késő tavasz – tisztítás és osztás

Vágjuk le az elhalt leveleket, Terítsünk 2,5 – 5 cm vastag komposztréteget az ültetőhelyre, hogy javítsuk a talaj minőségét és vízmegtartó képességét. Néhány év elteltével szétoszthatjuk az elszaporodott növényeket, és a hagymákat új helyre telepíthetjük. Ha a levelek elhervadtak, ássuk ki a hagymákat, osszuk szét, és a már ismertetett módon egyenként ültessük őket a földbe.

Rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat, ha nem akarjuk. hogy a növények magjaikat elszórva szaporodjanak.

Kártevők és betegségek

A csillagvirágot megtámadhatják a Fusarium nemzetségbe tartozó gombák. A hagymákon barnásfekete, rothadó foltok keletkeznek. Az új hagymák képződése szinte teljesen leáll. Ássuk ki és semmisítsük meg a növényeket. Néhány évig ne ültessünk a helyükre semmit.