Zöldség

Koktélparadicsom termesztése

A koktélparadicsom mutatós, lédús, édes zöldségféle.

Koktélparadicsom jellemzői

A koktél- vagy cseresznyeparadicsom apró, cseresznye vagy körte alakú, 2-3 cm nagyságú terméseket hoz, amelyek korábban érnek, mint a nagy paradicsomok.

A magas fajtákat karózni kell. Rendszeresen távolítsuk el a levelek hónaljában képződő fattyúhajtásokat. Mivel nálunk csak 4-6 terméscsoport érik be, a vezérhajtást a megfelelő magasság elérése után levághatjuk, hogy a növény összes energiáját a termések érlelésére fordíthassa.

Az alacsony fajtákat edényben nevelhetjük, az enyhén lecsüngő hajtásúak ámpolnanövénynek is alkalmasak. Növekedésük természetes úton gátolt, ezért nincs szükség a hajtások ritkítására, és karózni sem kell őket. Csak akkor kötözzük fel a termő hajtásokat, ha szabadföldben a talajon fekszenek, és meg akarjuk előzni a rothadást.

koktélparadicsom ültetése

Koktélparadicsom fajták

Fajta

Ismertető

Magas

'Bistro'

piros, kerek, 2-2,5 cm átmérőjű, fűszeresen édes ízű termés; korai érésű; karózni kell; m: 150 cm

'Evita F1'

élénkpiros, kerek, 2-2,5 cm átmérőjű, zaftos termés; nagyon korai érésű; karózni kell; m: 130 cm

'Gartenfreude'

piros, kerek, 2,5-3 cm átmérőjű, édes, gyümölcsízű termés; korai érésű; karózni kell; m: 140 cm

'Sweet Cherry F1'

piros, lapos kerek, 2,5-3 cm átmérőjű, édes, gyümölcsízű termés; karózni kell; m: 120 cm

'Sweet 100 F1'

sötétpiros, kerek, 2-2,5 cm átmérőjű, fűszeresen édes ízű termés; középkorai érésű: karózni kell; m: 150 cm

'Sweet Million'

piros, kerek, 2,5-3 cm átmérőjű, fűszeresen édes ízű termés; középkorai érésű; karózni kell; m: 130 cm

'Mirabell'

aranysárga, kerek, 2-2,5 cm átmérőjű, gyümölcsízű termés; korai érésű;
karózni kell; m: 150 cm

'Yellow Pearshaped'

sárga, körte alakú, 2,5-3 cm átmérőjű, fűszeres ízű termés; középkorai érésű; karózni kell; m: 140 cm

Alacsony

'Phyra'

piros, kerek, 1,5-2 cm átmérőjű, fűszeresen édes ízű termés; középkorai érésű; cserépben vagy ámpolnában nevelhetd; m: 30 cm

'Tumbler'

narancsvörös, kerek, 2,5-3 cm átmérőjű, fűszeresen édes ízű termés; nagyon korai érésű; cserépben vagy ámpolnában nevelhető; m: 50 cm

'Minibel'

élénkpiros, laposan kerek, 2,5-3 cm átmérőjű, édes, gyümölcsízű termés; • nagyon korai érésű; cserépben nevelhető; m: 30 cm

'Red Robin'

narancsvörös, kerek, 2-2,5 cm átmérőjű, gyümölcsízű termés; korai érésű; cserépben vagy bokorparadicsomként nevelhető; m: 50 cm

Koktélparadicsom ültetése

Vetési idő: márciustól április elejéig.

1. A lakásban vessünk cserépbe 2-2 magot, öntözzük meg és 20 °C-on az ablakpárkányon neveljük.

2. Csírázás után csak az erősebb magoncokat hagyjuk meg. Május elején nappalra tegyük ki a szabadba és lassanként eddzük őket.

3. Fagyosszentek után ültessük ki a palántákat komposzttal dúsított földbe, egymástól 30-60 cm tőtávolságra.

4. A magasra növő fajták tövéhez verjünk be a földbe egy karót, és nyolcashurokkal kötözzük hozzá a hajtásokat.

5. A koktélparadicsomot június közepéig, majd ősszel ismét átlátszó fóliazsákkal védjük a hidegtől.

6. A magasra növő fajtáknál törjük ki a levelek hónaljában fejlődő hajtásokat, mihelyt elérik a 2 cm-es hosszúságot.

TIPP

Hosszú hajtásokkal rendelkező növények leveleit a felső 4-5 levél kivételével szedjük le. Olyan mélyre ültessük a növényt, hogy a felső levelek éppen csak kilátszanak a talajból. Ilyenkor a sövény a föld alatti száron gyökereket fejleszt.

A termések felrepedését vízellátás nagymértékű ingadozása okozza. Lehetőleg tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt. A felrepedt terméseket minél előbb fogyasszuk el.

Tavasszal vásároljunk erős hajtásokkal és sötétzöld levelekkel rendelkező, de még nem virágzó vagy termő, tömött növekedésű növényeket. Ne vegyünk vékony hajtásokkal vagy sárga levelekkel rendelkező, illetve fertőzött növényt.

Koktélparadicsom gondozása

A koktélparadicsom egynyári zöldségféle. Júliustól októberig képes hozni a terméseit, tövenként 100 vagy akár több termést is. Napos, meleg, szélvédett helyen fejlődik a legjobban. Tápanyagban gazdag, laza talajt igényel. Tápanyagigényes növény, ezért keverjünk a talajhoz komposztot vagy érett istállótrágyát.

Kora tavasz – előnevelés

Márciustól április elejéig a lakásban vessünk 2-2 magot 10 cm átmérőjű, tőzegmentes talajkeverékkel megtöltött cserépbe, majd 20 °C-on az ablakpárkányon neveljük őket. Csak az erősebb csíranövényeket hagyjuk meg. A palántákat kiültetés előtt eddzük.

Késő tavasz – ültetés és gondozás

Fagyosszentek után ültessük ki a szabadba az általunk előnevelt vagy vásárolt palántákat, és takarjuk le őket átlátszó fóliával. A magasra növő fajtákat karózzuk, és távolítsuk el róluk a fattyúhajtásokat.

Nyár és ősz – gondozás és betakarítás

Tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan. A töveket négyhetente trágyázzuk. Az egyes terméseket vagy terméscsoportokat szedjük le, mihelyt megértek. A zöld termés mérgező!

Cserépben is nevelhetjük. Legalább 5L földet befogadó tartóedénybe ültessük.

A terméseken látható sötét foltok a hőmérséklet-ingadozás következtében keletkeznek. Védjük a növényt a túlzott nedvességtől és az erős széltől.

Kártevők és betegségek

Az üvegházi molytetű apró szárnyas rovar. Ez a kártevő és lárvái a levelek fonákján helyezkednek el, ahol a növényi nedveket szívogatják. Az erősen fertőzött leveleket semmisítsük meg vagy permetezzük kenőszappan-spiritusz-oldattal.