Kerti növények

Sarkantyúka (Tropaeolum) gondozása

Az élénk sárga, narancsszínű vagy piros virágú sarkantyúkával nyáron gyakran találkozhatunk. Nemcsak erkélyládában vagy kerti ágyásokban tarthatjuk, hanem kerítésre felfuttatva is.

A sarkantyúka pompás nyári virág

Az élénk színű, dekoratív, zöld levelű sarkantyúka az egyik legkedveltebb, erkélyre, teraszra és kertbe való világ. A ma ismert fajták keresztezés útján jöttek létre.

Kúszónövény az Andokból

A sarkantyúkafélék nemzetségébe tartozó kereken 80 növényfaj többsége a Közép-Amerikától Dél-Amerikáig húzódó Andokon honos. Ott a szívós növények közé tartoznak, több fajt haszonnövényként termesztenek, ehető gyökérgumói miatt. A sarkantyúka nálunk is olyan dúsan nő, hogy fiatal leveleinek egy részét fűszernövényként használhatjuk, például saláták ízesítésére.

A sarkantyúka zöldtrágyának is alkalmas. Gyökerei kiváló talajérettséget biztosítanak.

Szép színek és formák

A sarkantyúka szórt állású, kissé húsos levelei formásak, pajzs alakúak. Halvány zöld felületén fehér erezet fut végig. A hosszú sarkantyúban végződő sárga, narancsszínű vagy skarlátvörös virágok 4-8 cm átmérőjűek.

A sarkantyúka mutatós, ragyogó színű virágaiban nyár közepétől a fagyok beálltáig gyönyörködhetünk.

Egyéb fajok

A gumós növények évelők; az egyéves, szokványos gyökerűek magvetéssel szaporíthatók.

Törpe kerti sarkantyúka

A törpe kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus ‘Nanum’) nem kúszik, hanem saját erejéből nő 30 cm magasra. Erkélyládákban is tarthatjuk.

Kanárisárga sarkantyúka

A kanári sarkantyúka (Tropaeolum peregrinum) egyéves növény. Törékenyebb felépítésű, mint a többi fajta, mégis 4 méteres magasságot ér el. Levelei igen aprók, sárga virágai szárnyasan összetettek. Júliustól októberig virágzik.

Háromszínű sarkantyúka

Az évelő háromszínű sarkantyúka (Tropaeolum tricolor), melynek apró virágai hosszú száron fejlődnek. Télikertbe való növény. Gyökérgumóit a nyári hónapokban pihentessük, azaz tartsuk meglehetősen szárazon.

Háromszínű sarkantyúka

A nagyvirágú fajták közül igen mutatós a ‘Scarlet Gleam’ vagy ‘Orange Gleam’, a ‘Salmon Baby’ és a ‘Cherry Rose’.

Rendszeresen távolítsuk el a hervadt virágokat és leveleket, hogy a növény akadálytalanul virágozhasson.

A sarkantyúka gondozása

A sarkantyúka talajtakaró vagy kúszónövény, melynek indái egy növekedési idényben két és fél méter hosszúra is megnőhetnek. Léteznek azonban lényegesen lassabban növő fajták is.

A legtöbb fajta bőven ontja sárga, narancsszínű és piros virágait, nyár közepétől egészen októberig. A virágok enyhén édeskés illatúak. A sarkantyúka kedveli a napsütést, de félárnyékban is szépen fejlődik. Növekedési időszakban rendszeresen öntözzük, különösen szárazabb napokon.

A sarkantyúkát kártevők elleni védekezésben is használják, ugyanis megakadályozza, hogy a levéltetvek más növényeket megtámadjanak. Eközben maga nemegyszer oly mértékben esik áldozatul a tetveknek, hogy ki kell tépni és eldobni.

A sarkantyúka csaknem minden talajban jól érzi magát, de leginkább a tápanyagban gazdag kerti földet kedveli. Május-júniusban ültessük ki a veteményes ágyból végleges helyére. A növény olyan dúsan fejlődik, hogy időről időre szedhetünk róla vázába való virágot. Egyes, gyorsan növő fajtákat falak díszítésére használhatunk. Az élénk zöld, sárga és piros színű növényzuhatag lazán kapaszkodó indáit erősítsük dróthálóra, rácsra vagy zsinegre.

Sarkantyúka vetése

A sarkantyúkát május elején, az éjszakai fagyok elmúltával vessük ki a szabadba. Nagy magjai 10 cm-es sortávolsággal kerüljenek a földbe.