Kerti növények

Sárkánykontyvirág (Dracunculus vulgaris) gondozása, teleltetése és szaporítása

Ez a nyáron virágzó gumós növény nem tartozik a legszebb dísznövényeink közé, de érdekes virága mindenképpen figyelemre méltó. A sárkánykontyvirág viszonylag nagy helyet igényel.

A sárkánykontyvirág bemutatása

A sárkánykontyvirágot régebben a latin ‘Arum dracunculus’ néven tartották nyilván, és a kontyvirágfélék családjába tartozott, de később más növénycsaládba sorolták. Az ide tartozó növények nagy hasonlóságot mutatnak. A sárkánykontyvirág a szobában, a télikertben vagy a nyáron az erélyen érzi jól magát.

A növény különösen szép látványt nyújt virágzáskor, ha nem hagyományos cserépben helyezzük el, hanem egy kicsit magasabb tálba tesszük. A növény hazája a Földközi-tenger keleti és középső vidékétől a Bulgáriáig terjedő terület.Van azonban a fajnak egy képviselője, a ‘Dracunculus canariensis’, amely – mint a neve is mutatja – a Kanári-szigeteken honos.

Nem mindenki szereti

A sárkánykontyvirág annyira egyedi megjelenésű növény, hogy vele kapcsoltban  általában két véleményt hallani: van, aki csodálja, van, aki pedig egyáltalán nem szereti. Az elmúlt időszakban újra népszerűségnek örvend, mivel bizarr formája a modern virágkompozíciókban különlegesen jól mutat.

Különös virágú gumós növény

A sárkánykontyvirág gumóját tavasszal vásárolhatjuk meg. Áprilisban kb. 5 cm mélyen ültessük el a földbe. Ha a cserepet nem tesszük túl meleg szobába, hamarosan megjelennek az osztott, nagy levelek. A levelek erezete szép, sokszor fehér mintázat látható rajtuk. A virágok húsos, lila színű torzsán ülnek. A buroklevél belül általában borvörös, kívül pedig inkább zöldes színezetű.

Az illata a rovarokat csalogatja

A kifejlett sárkánykontyvirág illata sajnos kicsit kellemetlen. Ez azonban a beporzás szempontjából fontos, ugyanis a növény így csalogatja magához a rovarokat. Beporzás után a növény magokat érlel, amelyekből fiatal növényeket nevelhetünk.

A magokat nevelő torzsát egyetlen buroklevél veszi körül.

A sárkánykontyvirág nevelése

A sárkánykontyvirág terebélyes növény. A torzsa és a buroklevél akár 30-40 cm-es hosszúságot is elérheti. A hatalmas levelek nagy helyet igényelnek.

Tavasz

A növény gumóját áprilisban kb 5 cm mélyre, lehetőleg nagy cserépbe ültessük el. Fontos, hogy a cserép aljára kavicsokból megfelelő drénréteget készítsünk. Az ültetéshez használhatunk általános virágföldet. A földet jól öntözzük meg, a cserepet pedig tegyük árnyékos, kb 12-16 °C-os helyiségbe. Kis idő múlva megjelenek az első levelek.

Nyár

A növény nyáron virágzik. Ebben az időszakban gondoskodjunk magas páratartalomról, de a buroklevelet semmi esetre se permetezzük. A legjobb megoldás az, ha a cserepet kaviccsal és vízzel töltött tálba állítjuk. Ügyeljünk rá, hogy a növény földje ne száradjon ki a virágzás ideje alatt. Az öntözővízhez hetente egyszer adjunk tápoldatot is.

Gondoskodjunk a megfelelő környezetről, vagyis óvjuk a növényt a közvetlen napfénytől.

Ősz és tél

Nyár végén a sárkánykontyvirág levelei lassanként hervadni kezdenek. Ekkor kezdődik a magképződés. Fokozatosan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét.

Télen a gumó szinte teljesen kiszáradhat, de biztosítsunk számára 8-12 °C- os hőmérsékletet. A következő év áprilisában emeljük ki a gumót a földből, tisztítsuk meg, és ültessük el újra.