Növényvédelem

Szürkepenész ellen mit tehetünk?

A szürkepenész olyan gombabetegség, amely a lakásban nevelt növényeknél is gyakran előfordul. A gombaspórák gyakorlatilag mindenütt jelen vannak, tehát bármikor megfertőzhetik növényeinket.

Nagyon elterjedt növénybetegség

A szürkepenész a lisztharmattal együtt azon növénybetegségek közé tartozik, amelyek különösen gyakran veszélyeztetik növényeinket, és igen súlyos károkat károkat okozhatnak. A kertészetekben ezért folyamatosan ellenőrzik, hogy nem támadta-e meg a növényeket.

A szürkepenész hihetetlen gyors erjedését a mindenhol – a levegőben, a szabadban és a lakásban, de még a földben is – jelenlévő, csíraképes spórák okozzák. Szabad szemmel nem láthatók, de amint a szaporodásukhoz szükséges feltételek biztosítottak, azonnal támadásba lendülnek.

Gyakori fertőzés további oka a szürkepenész fajok sokaságában és különbözőségében keresendő. A legkülönbözőbb növényeket támadják meg, egyetlen növényfaj sincs biztonságban. Nehéz ellenük védekezni.

Hogyan ismerhetjük fel?

A szürkepenész csaknem egérszürke bevonatot képez a hajtáscsúcsokon, a leveleken, a terméseken és más növényi részeken. Tavasszal – például a szamóca szedésekor – gyakran találkozhatunk vele: elsősorban a kosár vagy a rekesz legalján lévő gyümölcsöket támadja meg, de sokszor már a tövön is találhatunk beteg szemeket.

A fertőzés többnyire a talajból indul ki, hiszen a nyirkos talaj és a gyümölcsök közelsége miatt ott a legmagasabb a páratartalom. Gyakran annyira elterjed, hogy a megfertőződött töveket ki kell dobnunk. Gyengébb fertőzés esetén, a kezdeti stádiumban a beteg részek eltávolításával általában még meg tudjuk menteni a növényeket.

Mikor támad?

Akárcsak a többi gombánál, itt is helytálló a megállapítás, hogy a fertőzést könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. A spórák elsősorban a legyengült növényeket veszélyeztetik, hiszen ezek ellenálló képessége nagyon csekély. Ennek csaknem mindig a nem megfelelő gondozás az oka.

A túlságosan gyakori és/vagy nem megfelelően szellőztetett helyiség például tökéletes feltételeket teremt a szürkepenész spóráinak szaporodásához.

Fontos a megfelelő páratartalom

A megelőzés egyik fontos tényezője a növény számára megfelelő páratartalom biztosítása.

A legnagyobb károk akkor jelentkeznek, ha a páratartalom viszonylag sokáig nagyon magas. Ha például a dugványokat a gyorsabb gyökeresedés érdekében fóliával takarjuk le, hamar elérjük a kritikus értéket, és sajnos tökéletes feltételeket teremtünk a szürkepenész terjedéséhez.

Ezért is fontos, hogy a cserepekre húzott fólián mindig legyenek szellőzőnyílások, amelyeken keresztül friss levegő juthat be. Ajánlott a fóliát vagy az üveglapot minden nap rövid időre eltávolítani. Ezenkívül a téli hideg időszakban, amikor alig süt a nap, jelentősen mérsékeljük az öntözést.

Védekezés

Erős fertőzés esetén sajnos nem tudunk már hatásosan védekezni.

A beteg növényi részeket minél előbb vágjuk le, és semmisítsük meg, de soha ne tegyük ezeket a komposzthoz. Csak így akadályozhatjuk meg, hogy a betegség elterjedjen.

A megmaradt növényrészeket kezeljük gombaölő szerekkel, úgynevezett fungicidokkal, mert a spórák – bár láthatatlanul – változatlanul jelen vannak, és tovább szaporodnak.

Szigorúan tartsuk be a csomagoláson feltüntetett használati utasítást. Általában meghatározott időnként, többször kell a kezelést megismételnünk ahhoz, hogy biztos eredményt érjünk el.

Fontos, hogy betartsuk a szeren feltüntetett várakozási időt: ez azt jelenti, hogy a megadott időn belül a permetezett növényről nem szabad gyümölcsöt vagy zöldséget szednünk és fogyasztanunk.