Kerti növények

Illatos ibolya (Viola odorata) gondozása

Az apró virágú ibolyák a tavasz első hírnökei. Legnépszerűbb fajok a mindenki által jól ismert illatos ibolya, amely cserépben és a kertben egyaránt tartható. Kedvelt vágott virág is.

Az ibolya bemutatása

Az Európában mindenhol honos illatos ibolya, kis méretű, jól bokrosodó évelő. A vadon növő, rendkívül illatos fajnak számos kerti változata ismert. A természetben időről időre előfordul a különböző fajok kereszteződése.

Illatos tavaszhírnök

A legismertebb és legkedveltebb faj az illatos ibolya, a Viola odorata. Csodálatos sötét ibolyakék színű, apró virágai kellemes illatot árasztanak.

Az illatos ibolya csak néhány centiméter magasra nő. A virágok rövid száron, a sima, kerekded-szív alakú levelekből álló tőlevélrózsa közepéből fejlődnek ki. A növény sok indát fejleszt, ezeket levághatjuk, és cserépbe ültethetjük. Csakúgy, mint a vele rokonságban álló kerti árvácska esetében, az illatos ibolya virága is öt sziromlevélből áll. A legnagyobb sziromlevélen szemfolt látható.

 

Régóta ismert

Az illatos ibolyát már az ókori görögök és a rómaiak is ismerték. Európa területén a középkorban vált az egyik legkedveltebb kerti virággá. Népszerűsége – sok más társával ellentétben – azóta is töretlen.

Csokorba kötve

Az ibolyát leggyakrabban saját levelével körberakva kötik csokorba. Szép összeállítást készíthetünk, ha a csokorba például nyírfavesszőt, vagy húsos som ágat is kötünk, vagy ha az ibolyát mimózával és kankalinnal társítjuk. A virágokat félig vagy teljesen kinyílt állapotban szedjük le, különben hamar elhervadnak.

Az illatos ibolya nevelése

A kertben növő ibolya indáit nyáron levághatjuk, és azokat kaviccsal kevert, jó minőségű virágfölddel töltött cserepekbe ültethetjük.

Magvetés

Az illatos ibolyát szaküzletekben kapható magról is szaporíthatjuk. Ha a vetést nyáron végezzük, akkor már a következő tavasszal virágzó növényünk lesz. A magokat cserépbe vagy a kertbe, mindjárt végleges helyükre vethetjük. A növény igen ellenálló.

A hűvös helyeket kedveli

A cserepes példányokat ősszel vigyük be a lakásba vagy az üvegházba, de a hőmérséklet ne legyen 10-12 °C-nál magasabb.

Az ibolya rövidnappalos növény, ami azt jelenti, hogy virágzását a fényviszonyok alakulása befolyásolja. Túlzott mesterséges megvilágítás esetén kevés virág képződik. A cserepében nevelt növényeket rendszeresen öntözzük, talajuk nem száradhat ki.

Virágzás után a töveket kiültethetjük a szabadba. Ha ilyenkor szétosztjuk a töveket, a következő évben erőteljesebb virágzással számolhatunk.

Télálló

Bár a növény teljesen télálló, hosszan tartó erős fagyok esetén inkább takarjuk le fenyőágakkal.

További virágszínek

A nemesítéseknek köszönhetően egyre változatosabb színű fajtákkal találkozhatunk. A virágok színe a kéktől a lilán át a bíborvörösig változhat. Ezek a fajták elérhetik a 15 cm-es magasságot is.