Sásliliom (Hemerocallis) fajták gondozása

A hosszan virágzó sásliliom csodálatos színeket visz a virágágyásba.

Sásliliom jellemzői

Kevés növénynek van annyi nemesített változata, mint a sásliliomnak. Az elmúlt harminc évben elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban évente több száz új hibrid fajtát tenyésztettek ki. A tiszta fajok közül a kertben leginkább az illatos citromsárga sásliliomot (Hemerocallis citrina), a barnás narancssárga lángszínű sásliliomot (Hemerocallis fulva), a világossárga, illatos sárga sásliliomot (Hemerocallis lilioasphodelus), a citromsárga, illatos fűlevelű sásliliomot (Hemerocallis minor), az aranysárga Middendorff-sásliliomot (Hemerocallis middendorgii) és a citromsárga késői sásliliomot (Hemerocallis thunbergii) tenyésztik, bár sokkal ritkábban, mint a hibrideket.

A hibrideket három csoportba osztjuk. A nagyvirágú fajták virágának átmérője több mint 11,5 cm, magasságuk 50-120 cm. Az 50-90 cm magasra növő kisvirágú fajták virága 7,5-11,5 cm átmérőjű. A 30-80 cm magasra növő miniatűr sásliliomok virágának átmérője 7,5 cm-nél kisebb. A sásliliom-hibrideket virágzási időszakuk alapján is csoportosíthatjuk. A korai fajták május végétől, a közepesek júliustól, a késői fajták augusztustól szeptemberig nyílnak.

A sásliliom virágai hosszú, általában elágazó szárakon nyílnak, fűszerű levelek felett. A keskeny virágszirmú fajták virága csillaghoz hasonló, a széles virágszirmú fajták a tölcséres liliomra emlékeztetnek. Az egyes virágok általában csak egy napig nyílnak, a tő azonban folyamatosan új virágokat hoz, így hosszan virágzik. A sásliliom nagyon sok színben létezik. A leggyakoribb a sárga és narancssárga árnyalat, de piros, rózsaszín, lila, barna és fehér változatban is előfordul. Vannak két-és háromszínű virágok is.

A sárga és narancssárga fajták nagyon dúsan virágoznak, a más színű fajták hűvösebb nyarakon kevesebb virágot hoznak.

Sásliliom gondozása

A sásliliom egyszerűen gondozható évelő növény. Hosszan virágzik, május végétől szeptemberig. Egyes fajtái illatosak. Akkor virágzik a leggazdagabban, ha legalább napi hat órán át éri a napfény. Jó vízáteresztő talajt igényel. Tápanyagban gazdag, nyirkos talajra van szüksége, amelyben nincs pangó víz.

Tavasz – gondozás és osztás

Megfelelő ültetési időszak. A meggyökeresedett sásliliom öreg leveleit vágjuk vissza, és adjunk neki komposztot, valamint bokronként 50 g összetett műtrágyát. A túl nagyra nőtt évelőket osszuk szét.

Nyár – gondozás

Szárazság esetén kéthetente öntözzük. Az elhervadt részeket csípjük le, de a szárat csak akkor vágjuk vissza, ha minden virág elhervadt. Ismét takarjuk a talajt.

Ősz – átültetés és osztás

A túl nagyra nőtt és kevés virágot hozó évelőket osszuk. Az ilyenkor osztott sásliliom a következő évben dúsabban virágzik. A leveleket hagyjuk a növényen téli védelemnek, de terítsünk alá avart és komposztot is.

Sásliliom ültetése

A sásliliom ellenálló, hosszú életű, bokros növekedésű évelő, amely akkor érzi jól magát, ha évekig ugyanazon a helyen hagyjuk. Ágyásban és szalagágyásban a domináns vezérnövény szerepét tölti be. A miniatűr sásliliomot inkább az ágyás előterébe vagy közepébe ültessük. A kerti tó szélére ültetve festőien tükröződik a vízben. A cserjés napos szélén egész nyáron teljes színpompájában tündököl. Itt elegendő napfényt kap ahhoz, hogy gazdagon virágozzon. Edényben is nagyon mutatós, elsősorban a miniatűr sásliliom tenyészik jól.

Ültetés lépései

Kellékek: sásliliom-palánta, ásó, komposzt, összetett műtrágya,  kerti olló

1. Ültetési időszak: tavasz. Ássunk 20 cm mély és széles gödröt. A föld felét keverjük össze komposzttal és trágyával, s tegyük vissza a gödörbe.

2. A gödör alján alakítsunk ki földkupacot, melynek csúcsa kb. 5 cm-rel van a talajszint alatt. Helyezzük rá a növényt, és terítsük ki a gyökereit.

3. Töltsük fel körben földdel, azt terítsük szét a gyökerek között és nyomkodjuk le. A levelek töve közvetlenül a föld felszíne alatt legyen.

4. Alaposan öntözzük meg.Takarjuk a talajt 5 cm vastag komposztréteggel, hogy nyirkos maradjon és ne szaporodjanak el a gyomok.

5. Szárazság esetén öntözzük. Az elhervadt részeket távolítsuk el. Tavasszal minden növénynek adjunk egy teáskanál összetett műtrágyát.

A sásliliomot bármikor átültethetjük. Nagy melegben átültetés után árnyékoljuk a növényt, és alaposan öntözzük meg.

Kártevők és betegségek

Tartósan enyhe, nyirkos időjárás esetén csigák támad-hatják meg a növényt. A legegyszerűbb védekezési mód, ha összegyűjtjük a kártevőket. A csigák által veszélyeztetett területeken a nagyobb ágyásokat vegyük körül csigakerítéssel, vagy tegyünk ki sörcsapdákat.