Kerti növények

Réti füzény (Lythrum salicaria)

A füzény örvökben álló, élénk színű virágai vonzzák a méheket és a pillangókat.

Füzény jellemzői

A füzény fűzre hasonlító leveleiről kapta a nevét. Vad faja nálunk is őshonos.

A réti füzény (Lythrum salicaria) akár 25 cm hosszúra is megnövő, állfüzérben álló virágai júliustól augusztusig nyílnak. Kereskedelmi forgalomban az alábbi fajták kaphatók: ‘Robert’ (élénk kárminpiros, 60-80 cm), ‘Teuerkerze’ (élénk rózsaszín, 1,2-1,4 m), ‘Rakete’ (erős piros, 80 cm), ‘Stichflamme’ (élénk piros, 1,2 m),’Zigeunerblut’ (sötétpiros, 1,2 m).

A vesszős füzény (Lythrum virgatum) ritkábban fordul elő. A réti füzénynél kecsesebb alakú, hűvös piros árnyalatú virágai júniustól augusztusig nyílnak. Az előző fajhoz hasonlóan ez a faj is kedveli a nyirkos talajt. Né-hány fajtája kertészetben kapható: ‘Rose Queen’ (rózsaszín, 60 cm), ‘The Rocket’ (élénk rózsaszín, 80 cm), ‘Rosy Gem’ (rózsaszín, 60 cm).

Füzény gondozása

A réti füzény egyszerűen gondozható évelő növény. Virágzási időszaka júniustól augusztusig tart. Kedvelik a pillangók és a méhek. Napfény, félárnyék. A délutánra árnyékba boruló helyeket kedveli. Tápanyagban gazdag, nyirkos talajt igényel. Ez az egyszerűen gondozható növény nagyon kötött vagy időszakosan elárasztott talajban is megél.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Amint megmunkálhatóvá válik a talaj, ültessük el a palántákat. Szaporításhoz ássuk ki a gyökeres töveket, a gyöktörzset vágjuk több részre, és a növényeket rögtön ültessük el. Dugványozáshoz májusban vágjunk 10 cm hosszú, 4-6 leveles dugványokat, és ültessük el őket hidegágyba. A magokat szórjuk tálba, és takarjuk tőzegmentes talajkeverékkel. A palántákat 15 °C-on neveljük, és a talajt tartsuk nyirkosan.

Nyár – gondozás

Szárazság idején bőségesen öntözzük. Az elnyílt virágokat vágjuk le.

Ősz – ültetés

A vásárolt vagy általunk nevelt palántákat ilyenkor ültessük el.

A nyugalmi időszakban tőosztással vagy áprilistól májusig dugványozással szaporítsuk, mert így megtartja fajtabélyegeit.

Réti füzény ültetése

A füzény eredeti élőhelyén nyirkos és nedves talajban él, ezért a kertnek olyan részébe ültethetjük, ahol más évelők nem élnének meg. Patakok és tavak partján, mocsári területeken teljes szépségében pompázik, és erős színű virágai megélénkítik a vízparti növénysávokat. Virágágyban akkor fejlődik megfelelően, ha elegendő talajnedvességhez jut. A legjobb, ha félárnyékba és állandóan nyirkos talajba ültetjük. Természetes kertekben, megfelelő életfeltételek mellett magjait elszórva könnyen elvadulhat.

Ültetés lépései

Kellékek: cserepes füzénypalánták, ásóvilla, komposzt, ültetőkanál

1. Ültetési idő: tavasz vagy ősz. Az ágyás talaját 30 cm mélyen lazítsuk fel, majd keverjünk hozzá komposztot.

2. A komposztot ásóvillával forgassuk be a talaj felső rétegébe. Ássunk ültetőgödröket (távolság: 30-60 cm).

3. Vegyük ki a növényt a cserépből, és helyezzük a gödörbe. Ne ültessük mélyebbre, mint ahogyan a cserépben állt.

4. A gyökérlabda körül nyomkodjuk meg a talajt. Gyenge vízsugárral öntözzük meg a növényt.

Tipp: A füzényt tőosztással szaporíthatjuk, de túlzott terjedését is ezzel a módszerrel fékezhetjük meg. Tavasszal vagy ősszel ássuk ki a begyökeresedett töveket. Ásóval vágjuk a gyökereket több részre, vagy a széleikről vágjunk le kisebb darabokat. Ezután az egyes növényeket külön-külön ültessük el.

Kártevők és betegségek

A szeptóriás levélfoltosság gombabategség. Tünetei s leveleken látható apró, világosbarna, a széleken gyakran piros vagy ibolyaszínű foltok, amelyek beszáradnak, majd felrepedeznek. Erősebb fertőzés esetén a levelek elhalnak. A beteg részeket távolítsuk el és semmisítsük meg.