Kerti növények

Kerti pletyka (Tradescantia x andersoniana) fajtái és gondozása

A fűszerű bokron gazdagon nyílnak a háromlevelű, kecses kis virágok.

Kerti pletyka jellemzői

A kerti pletyka hosszan virágzó, egyszerűen gondozható évelő növény. A levélhónaljakban júniustól jelennek meg a mutatós, három részből álló virágok, amelyek a kék, lila, bíbor, piros, rózsaszín és fehér árnyalataiban ragyognak feltűnő, sárga portokokkal. Minden virág csak egy napig él, de naponta nyílnak ki új bimbók, így a növény ritkán marad virág nélkül.

Bevált fajta a tiszta fehér ‘Innocence’, az égszínkék ‘I. C. Weguelin’ és a ragyogó kárminpiros ‘Karminglut’. Különösen nagy virágú a sötétkék ‘Zwanenburg Blue’ és a fehér ‘Alba Major’. Halvány rózsaszín virágokat bont a `Rosi’ , pirosakat a Karin’ , lilákat a ‘Leonora’ és a ‘Mariann’. Különleges fajta a nagy fehér virágú `Osprey’, amelynek feltűnő kék portokjai bájos kontrasztot adnak a szirmok színéhez.

Kerti pletyka gondozása

A kerti pletyka egyszerűen gondozható évelő növény. Júniustól szeptemberig virágzik. Teljes napfényt szereti, de félárnyékban is  fejlődik, csak kevesebb virágot hoz. Jó vízáteresztő, humuszos talajt igényel. Legyen tápanyagban gazdag, feltétlenül nyirkos és nem túlságosan homokos.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Kedvező időszak az ültetésre. Fiatalításhoz 4-5 évenként osszuk szét a tövet. Ássuk ki a növényt, a gyöktörzset éles ásóval osszuk szét és ültessük el.

Nyár – öntözés

A jó fejlődéshez és a gazdag virágzáshoz egyenletesen nyirkos talajt igényel, ezért szárazság esetén öntözzük. Ajánlatos a talajtakarás is.

Késő ősz – ültetés és fagyvédelem

Kedvező időszak az ültetésre. Csak tavasszal vágjuk le a bokrokat, mert a levelek védik a gyökereket a hidegtől. Hideg vidéken avarral vagy fenyőágakkal is takarjuk a növény tövét.

Ha nyáron megbarnulnak a levélcsúcsok, a növény földje nagyon száraz.

A kerti pletyka ültetése

A pletyka nyirkos réteken honos, a kertekben sem tűri a száraz talajt. Ezért kedvező hely számára a kerti tó vagy medence széle, ahol más nedvességkedvelő évelők társaságában nyílhat. Keskeny, fűszerű leveleivel leginkább természetes hatású helyekre illik, ahol még enyhe árnyékban is jól érzi magát, például erdős terület szélén, tavasszal virágzó cserjék előtt, ahova egész nyáron színt visz. Nyirkos, humuszos talajú évelőszegélyekben is kitűnően fejlődik. Nem túl feltűnő, de fáradhatatlanul nyíló virágainak köszönhetően ideális köztes növény, amely főleg csoportosan ültetve szép hatású.

Ültetés lépései

Kellékek: cserepes pletyka, ásó, lapát, ásóvilla vagy kultivátor, komposzt

1. Tavasszal készítsünk elő növényenként egy 30 x 30 cm-es területet. Lazítsuk fel a talajt.

2. Terítsünk szét kb. 5 cm vastagon komposztot, és ásóvillával vagy kultivátorral felületesen dolgozzuk a talajba.

3. Ássunk minden növénynek a cserépnek megfelelő mélységű, néhány cm-rel szélesebb gödröt. A gödör alján lazítsuk fel a földet.

4. A növényeket óvatosan vegyük ki a megdöntött cserépből úgy, hogy a leveleket kezünkkel megtámasztjuk, és a gyökérlabdát kihúzzuk.

5.  A növényt tegyük a gödörbe, töltsünk köré földet és jól nyomkodjuk le. Alaposan öntözzük meg

Tipp: A július-augusztusi fővirágzás után az egész növényt vágjuk vissza 15 cm magasra. Hamarosan új leveleket hoz, és kora ősszel még egyszer virágzik.

Növénybetegségek és kártevők

A pletykát néha levélfoltosodást okozó gomba támadja meg. Ilyenkor fekete foltok, majd később kis, kerek lyukak keletkeznek a leveleken, amelyek akár el is halhatnak. A fertőzött leveleket azonnal távolítsuk el és semmisítsük meg.