Kerti ötletek

Az allergiásoknak is lehet szép kertjük

Az allergiával élők számára is van lehetőség arra, hogy szép, élvezhető kertet alakítsanak ki otthonukban. Ehhez azonban figyelembe kell venni bizonyos szempontokat a növények kiválasztásánál és a kert kialakításánál.

Az allergiát kiváltó tényezők

Mivel az allergiát leggyakrabban a növények által termelt pollen váltja ki, fontos, hogy olyan fajokat válasszunk, melyek keveset vagy egyáltalán nem termelnek pollent. Általában a virágos, rovarporozta növények sokkal kevesebb pollent bocsátanak ki, mint a szélporozta fajok apró, suta virágokkal. A nemesített, kerti változatok is kedvezőbbek ebből a szempontból a vadon termő fajoknál. A telt virágú, dupla virágú fajták kevesebb pollent termelnek, némelyik egyáltalán nem is hoz termést.

A növények kiválasztásánál mindig az adott személyre szabottan kell eljárni, hiszen mindenkinél más és más növény váltja ki a tüneteket. Az allergiateszttel meg lehet állapítani, hogy kinek milyen növény okoz érzékenységet, és ez alapján érdemes összeállítani a telepítendő növények listáját. Általában érdemes kerülni azoknak a növényeknek a rokon fajait is, amelyekre az illető allergiás.

Barátságos növények kiválasztása

Néhány olyan növénycsoport, amit érdemes lehet beilleszteni egy allergiabarát kertbe:

  • Különböző színű salátafajták – színes levéldíszként alkalmazhatók, nyár végéig nem virágoznak
  • Levéldísz salvia fajok – zsályák színpompás lomblevelű fajtái
  • Harangvirágok, sásliliomok – napos helyre való évelők
  • Vadszőlők és futórózsák – kúszó dísznövények
  • Júdásfa, tulipánfa, csörgőfa – allergiát ritkán okozó díszfák

Kerülendő fajok

Néhány növény viszont feltétlenül kerülendő:

  • Pázsitfűfélék – rendszeresen nyírni kell, hogy ne virágozzanak
  • Csalán, ruta – erős bőrallergiát okoznak
  • Bugás díszfüvek – sok pollent termelnek
  • Ricinus, körömvirág, muskátli – gyakori allergiakeltők
  • Juharok, kőrisek, nyárfélék – sok pollent termelnek

Kert kialakítása allergiásoknak

A kertet érdemes sűrű lombú, jó pormegkötő növényekkel, például tujával körülvenni. Ez megakadályozza, hogy kívülről szél hozzon be virágport a kertbe. A növények ültetésekor pedig ügyeljünk az árnyékosabb, párásabb mikroklímájú részek kialakítására, mert a páratelt levegő kevesebb pollent ereszt át.

Bár az ilyen módon kialakított kert sem szünteti meg teljesen az allergiás tüneteket, mérsékelheti azok súlyosságát. A saját kert allergiabarát kialakításával, legalább nem a saját növényeink okoznak majd kellemetlenséget. De a szomszédos parlagfűvel és egyéb gyomokkal sajnos így sem tudunk mit kezdeni, ezért továbbra is fontos az orvosi kezelés és a megfelelő gyógyszerek szedése.