Zöldség

A spárga (asparagus officinalis) termesztése

A tavasz egyik csodás ajándéka a spárga ehető hajtása – a szezon egyik első terménye.

A spárga igényei és gondozása

A spárga (asparagus officinalis), más évelő zöldséggel együtt, rendkívül értékes termény. Korán, a szezon elején biztosít értékes táplálékot, és drága az üzletekben.

Ha nem vágjuk le a spárga hajtásai az egész szezonban nőnek, magasa szárán lengedező leheletfinom levelei mozgalmasságot visznek a veteményesbe. A spárga évelő, állandó helyre van szüksége, nem szereti, ha mozgatják. Jó vízelvezetésű talajba, a kert legvédettebb, minél naposabb részére ültessük.

A spárgaágyás kialakítása

A spárgaágyás létesítéséhez némi türelem szükséges, mert az első évben nem szedhetünk a növényről, és a másodikban is csak keveset. Azonban a harmadik évtől kezdve több mint húsz éven át szüretelhetjük. A spárgaágyás hosszú elkötelezettség, ezért jól kell megválasztani a helyét: legyen napos és könnyen hozzáférhető, mert a spárgatövek nem szeretik a mozgatást.

Az ágyást gyommentesen kell tartani, mert a gyökértörzsek közel vannak a talajfelszínhez és egymáshoz, ami lehetetlenné teszi a kapálást. Az évelő gyomokkal különösen nehéz elbánni a kialakult ágyásban, ezért érdemes lehet egy évet arra szánni, hogy megszabaduljunk tőlük.

A spárga parti növény, ezért jó vízelvezetésű talajt igényel. Nem szereti a vízzel átitatott földet, mert az a gyökerek rothadását okozhatja. Ha a talaj túl sok vizet tart vissza, keverjünk bele homokot. A spárga könnyebben megered, és meghálálja a tápanyagdús talajt, ezért az első évben mulcsozzuk 5 centiméter vastagon trágyával vagy szerves anyaggal, a későbbiekben pedig fejtrágyázzuk.

A spárgaágyást ősszel vagy tavasszal ültessük be, amikor a talaj már elég meleg. Tartsuk az ágyást nedvesen és gyommentesen az eredési szakaszban.

Szuper sípok. A spárga hihetetlenül egészséges táplálék, nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint. Régen az orvosi szekrény egyik alapnövénye volt, az ókori görögök sok betegség kezelésére használták, többek között fogfájásra és méhcsípésre.

Gondozás

Legjobb, ha ősszel vagy tavasszal a spárga csillagformában elágazó gyökereit ültetjük el, bár magról is szaporítható. Utóbbi esetben tél végén, fedett helyen vessük el a magokat cserepekbe, majd a következő ősszel ültessük ki a növényeket.

Tavasszal rendszeresen szedjük a spárgát, majd a megmaradt sípokat hagyjuk megnőni és levelet hozni: a növények így gyűjtenek energiát a következő évi terméshez. A szedés végeztével adjunk a spárgának kiegyensúlyozott granulált trágyát, majd ősszel mulcsozzuk kissé szerves anyaggal, ügyelve arra, hogy a töveket ne takarjuk be.

Spárga termesztési ötletek

A ‘Gijnlim’ nevű hímivarú hibrid nagyobb sípokat hoz. A nőivarú növények ősszel piros bogyókat érlelnek, amelyek fantasztikus táplálékot nyújtanak a vadvilágnak, de így a növény sok energiát fordít a szaporodásra, ezért a sípok kisebbek lesznek. Ha nagyobb terméshozamot szeretnénk, távolítsuk el ezeket a töveket.

Spárga fajták

A fontosabb spárga fajták:

  • Gijnlim F1 – tisztán hímivarú hibrid, nagy sípokat nevel.
  • Rocalba – fehér spárga, halványítani kell.
  • Mary Washington – zöld spárga, a spárgarozsdával szemben toleráns.
  • Crimson Pacific – lila húsú, jó terméshozamú.