Kerti növények

Háromélű kutyatej (Euphorbia trigona) gondozása

A háromélű kutyatej testén – mint ahogy a neve is mutatja – valóban három hosszanti él fut végig. Ez gyorsan növő, szárazságtűrő kutyatejféle könnyen összetéveszthető a kaktuszokkal.

A háromélű kutyatej bemutatása

Annak ellenére, hogy a háromélű kutyatej (Euphorbia trigona) teljesen úgy néz ki, mint egy kaktusz, nem rokonok. A kutyatejfélék családjába tartozik, amelyek a kaktuszokhoz hasonlóan a hosszan tartó szárazságot is elviselik.

Afrikában, Mexikóban és az Egyesült Államok száraz, déli területein őshonos. A növény hazájában több méter magasságúra is megnő. Elágazásokat nevel, és idővel kandeláberszerű alakot ölt.

Igazi levelek

A kaktuszoktól eltérően a háromélű kutyatejnek pirosas-barna tövisei mellett kis tojásdad alakú levelei is fejlődnek, amelyek a tövisekhez hasonlóan, sűrűn egymás mellett a törzsek hosszanti élén ülnek.

Ha van egy ilyen növényünk, hamarosan csak szűkösen fognak elférni a virágaink. Ha már csaknem a mennyezetig ér, ideje, hogy letört dugványokkal új növényeket neveljünk.

Nyár és tél

A háromélű kutyatej a legigénytelenebb sivatagi növények közé tartozik. Az a növény, amelyik azonban ilyen szédületes ütemben növekszik, tápanyag-utánpótlást is kíván. Ültessük tápanyagban gazdag földbe, és a nyár folyamán gyakran trágyázzuk az öntözővízhez adott kaktusztápoldattal.

Nyáron mindig csak akkor öntözzük, amikor földje már majdnem teljesen kiszáradt. Télen szinte alig kell öntöznünk. Ha a fényszegény hónapokban túl nedves a földje, a gyökerek elrothadnak, és a növény elpusztul.

A háromélű kutyatej szaporítása

Ezt a növényt mi is könnyen szaporíthatjuk, ha oldalelágazásiból dugványokat törünk. Ekkor a kutyatejfélékre jellemző fehér tejnedv folyik ki belőle. Az anyanövénynél ezt csillapíthatjuk, ha a sebre meleg vízbe mártott rongyot teszünk.

A dugványokat 5-10 napig szárítsuk, mielőtt morzsalékos, jó vízelvezető képességű földbe dugjuk. Fontos, hogy a föld csak enyhén nyirkos legyen. Túl sok nedvesség esetén a dugvány gyökeresedés helyett rothadásnak indul. A dugványdarabok ne legyenek hosszabbak 8-10 cm-nél.

A kutyatej igényei és gondozása

A háromélű kutyatej pozsgás növény. Háromélű törzseit fehéres-zöld rajzolatú, apró levelek és pirosas-barna tövisek borítják. Méteres magasságúra is megnőhet.

Virágzás

A cserepes növény oly ritkán hoz virágot, hogy nyugodtan kijelenthetjük: a növény nem virágzik.

Fény és hőmérséklet

Szereti a napfényes helyet, de félárnyékos is szépen fejlődik. A hirtelen helyváltoztatás viszont nem viseli el. Átlagos szobahőmérsékleten és a száraz levegőjű, fűtött lakásban is viszonylag jól érzi magát.

Öntözés, tápanyag

Nyáron tartsuk enyhén nyirkosan a földjét, és havonta egyszer adjunk neki alacsony koncentrációjú kaktusz-tápoldatot. Télen egyáltalán ne trágyázzuk, és csak nagyon mérsékelten öntözzük.

Föld

Tavasszal ültessük át jó vízelvezetésű, tápanyagokban gazdag földbe. Legjobb számára a készen kapható kaktuszföld.