Szobanövény

Szobafikusz (Ficus elastica) gondozása, szaporítása

A szobafikusz még ma is olyan népszerűségnek örvend, mint nagyszüleink idejében, mivel hálás szobanövény. A szobafikusz, a mai modern otthonokban is rendkívül jól mutat.

A szobafikusz bemutatása

A fikuszfélék családjának valószínűleg a legismertebb faja a szobafikusz. A dús növekedésű szobafikusz évtizedek óta népszerű dísznövénynek számít. A növény eredeti hazája India. A szobában nem nő olyan gyorsan, de folyamatosan nyesni kell. Az ovális, 5-10 cm hosszú, kemény szárakon ülő levelek 10-30 cm-re nőnek. Az újonnan fejlődő levelet általában vörös fedőlevél borítja. Ez azonban leesik, ahogyan kibomlik a levél.

Ellenálló fajták

A szobanövényként tartott fikuszfélék az eredeti gumifából nemesített ellenálló fajták. Nagyon kedvelt a Ficus elastica ’Robusta’. A ’Decora’ fajta levelei nagyobbak és szélesebbek, az ’Abidjan’ pedig bordó levelekkel büszkélkedhet.

Foltos levelek

A fehérfoltos levelű Ficus elastica ’Variegata’ igen dekoratív fajta. A lehető legvilágosabb helyet válasszuk számára. A Belgiumból származó ’Schrijveriana’ mélyzöld levelei közepén szürkészöld foltok láthatók, a levelek éle pedig világoszöld. A New Orleansból származó Ficus elastica ’Doesceri’ levelei zöld-, szürke- és fehérfoltosak lehetnek, de krémszínű is előfordul. A levelek hosszúsága akár a 40 cm-t is elérheti.

A sima levelű fikuszfélék leveleihez hasonlóan a szobafikusz levelét is töröljük le néha óvatosan nedves ruhával. Ha megkarcoljuk a növényt, csúnya hegek keletkeznek.

A szobafikusz önálló növényként nagy, világos helyiségben mutat a legjobban. Mérete miatt célszerű közvetlenül a talajra állítani.

A szobafikusz gondozása, igényei

Ha nem vágjuk vissza rendszeresen a szobafikuszt, tekintélyes méretet érhet el. Általában kétévente vissza kell vágnunk. Ha levágjuk a növény csúcsát, gyönyörűen elágazik. Megfelelő gondozás mellett évente 50 cm-t nő.

Fény és hőigénye

Minden fikuszféle fényt igényel. Ha nem kapnak elég fényt, lehullajtják a leveleiket. Ez különösen a foltos levelű fajtákra jellemző. A növekedési időszakban 20-25 Celsius fokot igényel, de de a hőmérséklet télen sem süllyedhet 15 Celsius fok alá.

Öntözés, tápanyag

A nagy levélfelületű növények sok vizet igényelnek. Nyáron hetente kétszer is öntözzük meg alaposan, télen viszont nem igényel ennyi vizet. Nyáron tíznaponta vagy hetente egyszer kapjon tápoldatot is.

Föld és átültetés

Az átültetéshez használjunk virágföldet, esetleg keverjünk hozzá némi tőzeget is.Két-három évenként ültessük át nagyobb edénybe.

Metszés

Mivel terebélyes növényről van szó, szükség esetén visszavághatjuk. Ha a hajtáscsúcsát vágjuk le, elágazik a növény. A levélhónaljakban új hajtásokat hoz. Tavasszal nyessük.

A szobafikusz szaporítása, dugványozása

A szobafikusz általában túl hamar kinövi a lakásokat. Egyáltalán nem nehéz azonban dugványról kisebb, fiatal növényt nevelni. A levágott részeket használjuk fel dugványnak.

Hajtáscsúcsok vagy szárdugványok

A hajtáscsúcson legalább 2-5 levél legyen, de a szárdugványnak mindössze 4-6 cm hosszúnak kell lennie.

A szárdugványon legyen egy levél, és a levélhónaljban egy rügy. Mindkét dugványfajtát tőzeges talajba ültessük. Ha a dugványokat ültetés előtt gyökérképződést serkentő hormonba mártjuk, hamarabb gyökeret eresztenek.

A dugványokat tegyük először vízbe

A dugványokat tegyük először langyos vízzel töltött edénybe, hogy a dugványban lévő tejnedv kifolyhasson.

Ezután ültessük el őket tőzeges, homokos virágföldbe, húzzunk a cserépre szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, és tegyük szobahőmérsékletű (24 °C), világos helyre.

Két-három hónap elteltével megjelennek a gyökerek. Ekkor távolítsuk el a fóliát, és öntözzük a növényt mérsékelten. Újabb két hónap múlva ültessük át a szobafikuszt.

A Ficus elastica ‘Variegata’ foltos levelekkel büszkélkedhet.

Kártevők és betegségek

Ha a levelek lógnak a növény nem kap elég vizet. Állítsuk a cserepet egy-két órára vízzel töltött edénybe, hogy a föld fel tudja szívni a vizet.

Ha a leveleken barna foltok jelennek meg, a levelek pedig lehullanak, a növényt túl hideg helyre tettük.

Ha a levelek fonákján kicsi, sárga pontok, valamint hálószerű szövedék jelenik meg, a növényt takácsatkák támadták meg. Kezeljük a növényt rovarirtó szerrel. Erős fertőzés esetén inkább váljunk meg tőle.

Ha a leveleken fehér, vattaszerű foltok jelennek meg, a növényt gyapjastetvek támadták meg. A leveleket mossuk le, híg alkoholos oldattal vagy kezeljük őket vegyszerrel.