Kerti növények

Szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata)

A szárnyalt díszdohány különösen feltűnő, egzotikus, bizarr és mind emellett nagyon szép egynyári növény. A nyár közepén nyíló illatos virágok elbűvölőek.

Jellemzői

A szárnyalt díszdohány röviden jellemezve: elegáns, kedves, szép, mutatós és – nem utolsósorban -különleges. Lehetőleg központi helyre ültessük, mert így a már esetleg meglévő növényegyüttest megkoronázhatjuk vele.

Eredetileg Brazíliából származik. Manapság már számtalan nemesített változata létezik világszerte.

Korán vessük

A mi környezeti viszonyaink között egyéves növény, ezért lehetőleg minél hamarabb vessük el a magokat. Májusban, amikor már az éjszakák is melegebbek, az időközben megerősödött növényeket kiültethetjük a szabadba: a kertbe, a teraszra vagy az erkélyre. Hamarosan virágba borul, és egészen az első fagyok beálltáig virágzik.

Rovarok csalogatója

Az eredeti faj, a fehér virágú, magasra növő N. alata, rendkívül kellemes illatú. A virágoknak különleges szerepük van: feltűnőeknek kell lenniük, hogy magukhoz csalogassák a rovarokat, amelyek a nektár élvezete mellett a létfontosságú bepor2ást is elvégzik.

Az éjszakai, fényre rajzó rovarokat is bűvkörükbe vonják: a fehér virágok és a bódító illat, amely este még csak fokozódik, mágnesként vonzza őket.

szárnyalt díszdohány virág

Szaporítása

A kereskedelemben több fajta magját is beszerezhetjük. Ha tehetjük, már márciusban vessük el a magokat szaporítóládába. Figyeljünk arra, hogy a földben ne legyenek kártevők, mert így megelőzhetjük a gyökérzet károsodását.

A ládát üveggel vagy szellőzőnyílásokkal ellátott fóliával fedjük le, így melegházi klímát biztosíthatunk.

Rendszeresen öntözzük, és szellőztessük a takaróanyag felemelésével. Körülbelül tíz nap múlva láthatóvá válnak az első csíranövények, amelyeknek sok fényre van szükségük.

Ha a sziklevelek között már felismerhetőek az első lomblevelek, ültessük át a növényeket, megfelelő
távolságra egymástól, egy nagyobb ládába. Amint megerősödnek, ültessük őket akkora cserepekbe, amekkorákban egész nyáron át tartani szeretnénk őket, vagy a kertbe – ha már elmúlt a fagyveszély.

Lakásban nevelve gondoskodjunk 17-18 °C körüli hőmérsékletről.

Gondozása

A szárnyalt díszdohányt palántaként kínálják, de érdekesebb, ha magról vetjük. Egynyári növény, de átteleltethető. Gondozása egyszerű.

A szárnyalt díszdohány akár 80-100 cm magasra is nőhet. Leveleik amelyek nagyok és zöldek, a szárhoz hasonlóan ragadós szőrök borítják. Terebélyes virágzata van, ezért meglehetősen helyigényes. A divatos hibridek magassága és átmérője csak 30-40 cm.

Fény, hőmérséklet

Már tavasszal, a csírázáshoz is sok melegre van szüksége. Csak akkor ültessük ki a szabadba, ha már biztosan elmúlt a fagyveszély. Szélvédett, napfényes helyen érzi igazán jól magát.

Öntözés, tápanyag

Ha cserépben neveljük öntözzük bőségesen, ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni. Vízigényét főként a nappali hőség és a növény nagysága határozza meg. Nyáron, hetente egyszer trágyázzuk.

Föld

Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű földet igényel. Kiültetés után már nem kell átültetni.