Gyümölcs

Kopasz kivi (Actinidia arguta)

Az aktinídiafélék családjának értékes gyümölcse. Kevésbé divatos, mint a kivi, de íze nem sokkal marad le mögötte. Ázsiában, a Távol-Keleten honos és kedvelt gyümölcs.

Kopasz kivi jellemzői

Rokonaihoz, a kivihez és az amur egreshez hasonlóan gyors növekedésű. Hosszú, csavarodó száraival és hajtásaival kapaszkodó cserje, az erdők szélén, folyók partján nagy bozótokat alkot.

A kopasz kivi lombhullató növény. Fiatal hajtásai, a levélnyelvek és erek bordó színűek. Hasonlóan gyümölcstermő rokonaihoz, kétlaki, így a beporzáshoz, terméshez hím egyedeket ültetnek. Virágai fehérek, 6-10 mm nagyok, általában többesével nyílnak a levelek hónaljában, 1-2 cm-es szárakon.

A nyár elején nyíló virágokból őszre érnek be a bogyótermései. A gyümölcsök 2-3 cm-esek, ez egyéves részeken nőnek; 1-2 cm-es szárakon helyezkednek el. Vékony, lilás-bordó héja alatt lédús hús található. Húsa halványzöld színű, édes-savanykás. Illata a kivihez hasonlóan ananászra és szamócára emlékeztet. Sok apró magja egyenletesen elosztva fejlődik a húsban, frissen fogyasztva nem rontja a gyümölcs minőségét.

Lugasszerűen egy rácsra futtatva termeszthető. Lombja ősszel szépen színeződik. Termései ebben az időben lilás-bordóra színeződnek, megpuhulnak. Leszedve sokáig tárolhatók, jól megőrzik értékes anyagaikat (fehérje, cukor, sav, vitaminok). Lombhullás után a gyümölcsök az ágakon maradhatnak. A nagyobb fagyok előtt kell szüretelni.