Kerti növények

Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)

Az őszi margitvirág egész nyáron ontja szép csomókat alkotó, sárga-fehér virágait.

Őszi margitvirág jellemzői

Az őszi margitvirágot – vagy más néven morzsika virág –  a középkor óta nevelik kolostorkertekben és falusi udvarokban, de a természetben is gyakran előfordul.

A tiszta faj sűrű, terebélyes bokrokat alkot, amelyek 50 cm magasra is megnőhetnek. Világoszöld, erősen illatozó levelei szárnyaltak, és lázcsökkentő, sebgyógyító anyagokat tartalmaznak. A kecses virágok közepén csöves virágokból álló, élénksárga korong látható. Ezt fehér, kerekded nyelves virágok egyszerű koszorúja övezi. A vázában is tartós, jól szárítható virágok tömött álernyőket alkotnak. Az üzletekben számos különböző, tetszetős fajta kapható.

Alacsony fajtája például a 25 cm magas, sárga, nyelves-virágok nélküli virággömbű ‘Goldball’ és fehér virágú párja, a mintegy 35 cm magasra növő ‘Schneeball’ fajta. Labdaszerű, fehér nyelves-virágú virágzatokat fejleszt a ‘WeiSe Sterne’ (25 cm) és a ‘Santana’ (30 cm).

Magasabb (50-60 cm) fajtáit előszeretettel használják vágott virágként. Ilyen például az egyszerű, kamillára emlékeztető virágú ‘Roya’, a telt szirmú, sárga közepű, apró, fehér nyelves-virágú ‘Fortuna’, a nagyon nagy telt virágú ‘Tetraweisz’ és a ‘Selma Stern’, amelynek pomponszerű közepét nyelves virágok koszorúja veszi körül.

Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)
Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)

Beszerzési tanácsok

Márciusban vásároljunk friss magokat, és neveljük elő őket, vagy májusban vegyünk erőteljes, egészséges palántákat cserépben. Ne vegyünk gyenge, felnyurgult, elsárgult levelű vagy nyíló virágú növényt.

A magas fajtákat szélvédett helyre ültessük, vagy támasszuk meg őket, nehogy letörjenek. Ha meg akarjuk akadályozni az önszaporodást , távolítsuk el a hervadt virágokat, mielőtt a magok beérnének. Így a növény dúsabban virágzik.

Ültetése

Az őszi margitvirág szívós növény, jól tűri az átültetést. A szétszórt magvaiból kikelt növények olykor a kert távolabbi részeiben tűnnek fel. Ágyásban a falusias kertek hangulatát árasztja. Virág-, sőt zöldségágyásba is alkalmas helykitöltőnek, mert még kora nyáron is átültethető. A bokros növekedésű, dúsan virágzó lágy szárú növénnyel ágyásokat is szegélyezhetünk. Edényben elsősorban az alacsony fajták mutatnak nagyon jól. Ezeket a terasz és az erkély díszítésére is használhatjuk.

Ültetés lépései

Márciusi vagy áprilisi elővetéssel előrehozhatjuk a virágzás idejét.

1. Töltsük meg a szaporítóládát nyirkos vetőfölddel.

2. Ritkásan és egyenletesen vessük el a magokat. Ne takarjuk be őket földdel. Vízpermetezővel öntözzük meg a vetést.

3. Takarjuk le a ládát átlátszó fóliával. A magok 15-18 °C-os hőmérsékleten 10-20 nap alatt csiráznak ki. Tartsuk egyenletesen nyirkosan a földet.

4. Távolítsuk el a fóliát, mihelyt megjelennek a magoncok. Négy-hat lomblevél megjelenése után tűzdeljük cserepekbe a növényeket.

5. Május közepétől lassan eddzük a virágokat, majd ültessük őket az ágyásba. Kéthetente adjunk nekik kis mennyiségű tápoldatot.

Mit ültessünk mellé?

Az őszi margitvirág tömött virágernyői önmagukban is magukra vonják a figyelmet. Tetszetős megjelenését még jobban kiemelhetjük a falusias kertek növényeivel. Társítsuk kék, lila vagy fehér csinos szarkalábbal (Delphinium belladonna), rózsaszín, kék vagy lila csupros harangvirággal (Campanula medium) vagy többféle színben pompázó méhbalzsammal (Monarda). Az őszi margitvirág bármely árnyalatú rózsa mellett is különleges hatást kelt.

A kék vagy lila virágú fűszernövények – köztük a kerti izsóp (Hyssopus officinalis), kerti borágó (Borago officinalis), az orvosi zsálya (Salvia officinalis) és a közönséges levendula (Lavandula angustifolia) – szintén kitűnően illenek az őszi margitvirág mellé.

Gondozása

Az őszi margitvirág, egyszerűen gondozható egynyári növény. Júniustól szeptemberig virágzik. A közvetlen napfényt kedveli, de a félárnyékot is elviseli. Humuszos, jó vízáteresztő talajt igényel. Enyhén meszes talajt és egyenletes nedvességet igényel.

Tavasz – vetés és ültetés

Márciusban/áprilisban vessük a magokat ládába 15-18 °C-on, és csirázás után tűzdeljük a magoncokat 8 cm-es cserepekbe. Április végétől szabadföldbe is vethetjük a magokat. Később ritkítsuk a magoncokat 20-30 cm-re. A saját nevelésű és a készen vett palántákat május közepétől ültessük ki.

Nyár – gondozás

Csípjük le a középső hajtások csúcsát, hogy elősegítsük a növekedést. Rendszeresen öntözzünk.

Ősz – eltakarítás

Az első fagy után szedjük ki az elfagyott növényeket. Rázzuk ki a magházakat az ágyás fölött, hogy elősegítsük az önszaporodást. Komposztáljuk a növényeket.

Kártevők és betegségek

Olykor megtámadják a levéltetvek. Az apró, zöld, sárga vagy fekete rovarok előszeretettel szívják a fiatal hajtások nedvét, ami legyengíti a növényt. Erős vízsugárral mossuk le a kártevőket, vagy permetezzük a növényt szappan-spiritusz-oldattal.