Díszkert

Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)

Az őszi margitvirág egész nyáron ontja szép csomókat alkotó, sárga-fehér virágait.

Őszi margitvirág jellemzői

Az őszi margitvirágot a középkor óta nevelik kolostorkertekben és falusi udvarokban, de a természetben is gyakran előfordul.

A tiszta faj sűrű, terebélyes bokrokat alkot, amelyek 50 cm magasra is megnőhetnek. Világoszöld, erősen illatozó levelei szárnyaltak, és lázcsökkentő, sebgyógyító anyagokat tartalmaznak. A kecses virágok közepén csöves virágokból álló, élénksárga korong látható. Ezt fehér, kerekded nyelves virágok egyszerű koszorúja övezi. A vázában is tartós, jól szárítható virágok tömött álernyőket alkotnak. Az üzletekben számos különböző, tetszetős fajta kapható.

Alacsony fajtája például a 25 cm magas, sárga, nyelves-virágok nélküli virággömbű ‘Goldball’ és fehér virágú párja, a mintegy 35 cm magasra növő ‘Schneeball’ fajta. Labdaszerű, fehér nyelves-virágú virágzatokat fejleszt a ‘WeiSe Sterne’ (25 cm) és a ‘Santana’ (30 cm).

Magasabb (50-60 cm) fajtáit előszeretettel használják vágott virágként. Ilyen például az egyszerű, kamillára em-lékeztető virágú ‘Roya’, a telt szirmú, sárga közepű, apró, fehér nyelves-virágú ‘Fortuna’, a nagyon nagy telt virágú ‘Tetraweisz’ és a ‘Selma Stern’, amelynek pomponszerű közepét nyelves virágok koszorúja veszi körül.

Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)
Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)

Ültetése

Az őszi margitvirág szívós növény, jól tűri az átültetést. A szétszórt magvaiból kikelt növények olykor a kert távolabbi részeiben tűnnek fel. Ágyásban a falusias kertek hangulatát árasztja. Virág-, sőt zöldségágyásba is alkalmas helykitöltőnek, mert még kora nyáron is átültethető. A bokros növekedésű, dúsan virágzó lágy szárú növénnyel ágyásokat is szegélyezhetünk. Edényben elsősorban az alacsony fajták mutatnak nagyon jól. Ezeket a terasz és az erkély díszítésére is használhatjuk.

Ültetés lépései

Márciusi vagy áprilisi elővetéssel előrehozhatjuk a virágzás idejét.

1. Töltsük meg a szaporítóládát nyirkos vetőfölddel.

2. Ritkásan és egyenletesen vessük el a magokat. Ne takarjuk be őket földdel. Vízpermetezővel öntözzük meg a vetést.

3. Takarjuk le a ládát átlátszó fóliával. A magok 15-18 °C-os hőmérsékleten 10-20 nap alatt csiráznak ki. Tartsuk egyenletesen nyirkosan a földet.

4. Távolítsuk el a fóliát, mihelyt megjelennek a magoncok. Négy-hat lomblevél megjelenése után tűzdeljük cserepekbe a növényeket.

5. Május közepétől lassan eddzük a virágokat, majd ültessük őket az ágyásba. Kéthetente adjunk nekik kis mennyiségű tápoldatot.

Gondozása

Az őszi margitvirág, egyszerűen gondozható egynyári növény. Júniustól szeptemberig virágzik. A közvetlen napfényt kedveli, de a félárnyékot is elviseli. Humuszos, jó vízáteresztő talajt igényel. Enyhén meszes talajt és egyenletes nedvességet igényel.

Tavasz – vetés és ültetés

Márciusban/áprilisban vessük a magokat ládába 15-18 °C-on, és csirázás után tűzdeljük a magoncokat 8 cm-es cserepekbe. Április végétől szabadföldbe is vethetjük a magokat. Később ritkítsuk a magoncokat 20-30 cm-re. A saját nevelésű és a készen vett palántákat május közepétől ültessük ki.

Nyár – gondozás

Csípjük le a középső hajtások csúcsát, hogy elősegítsük a növekedést. Rendszeresen öntözzünk.

Ősz – eltakarítás

Az első fagy után szedjük ki az elfagyott növényeket. Rázzuk ki a magházakat az ágyás fölött, hogy elősegítsük az önszaporodást. Komposztáljuk a növényeket.

Kártevők és betegségek

Olykor megtámadják a levéltetvek. Az apró, zöld, sárga vagy fekete rovarok előszeretettel szívják a fiatal hajtások nedvét, ami legyengíti a növényt. Erős vízsugárral mossuk le a kártevőket, vagy permetezzük a növényt szappan-spiritusz-oldattal.