Kerti növények

Szibériai nőszirom (Iris sibirica)

Az elbűvölő virágú szibériai nőszirom egyetlen tó partjáról sem hiányozhat.

Nőszirom jellemzői

A nőszirom varázslatos szépségével nem sok növény veheti fel a versenyt, és olyan is csak kevés akad, amelyik az ellenálló szibériai nősziromnál kevesebb gondozással beérné. Valamennyi faj sajátja a jellegzetes íriszvirág a külső, lehajló és a belső, felálló lepellevelekkel. A szakállas nőszirom hibridjeivel ellentétben azonban nincs rajtuk „szakáll”.

Általában több virág helyezkedik el egyetlen, 60-100 cm magas száron. A keskeny, sásszerű levelek és a virágszárak rizómából fejlődnek ki, amelyek kevéssel a talaj szintje alatt találhatók.

A nálunk honos, nyirkos helyeken előforduló tiszta faj, a szibériai nőszirom (Iris sibirica) sötétlila vagy világoskék virágokat hoz. Védett növény! Hibridjei a kék és lila árnyalatok egész skáláját vonultatják fel, de van közöttük fehér, piros és sárga virágú is. A többnyire nagyvirágú hibrideket sokoldalúan használhatjuk a kertben. Elsősorban ágyásban nevelhetők.

A kék-lila fajtákhoz tartozik a 100 cm magas, éjkék ‘Caesar’s Brother’, a tőben fehér vagy sárga foltos, türkizkék virágú, 80 cm-re növő ‘Cambridge’, az erősen elágazó, sötétlila, 60 cm magas ‘Marylin Holmes’, az elágazó, egyszínű liláskék, 60 cm-es ‘Blue Burgee’ és a 70 cm magas, középkék ‘Swank’.

Szibériai nőszirom, Caesar’s Brother fajta

Fehér vagy krémszínű árnyalatban nyílik a tiszta fehér, fodros szélű, 80 cm magas ‘White Swirl’, a leheletnyi rózsaszínnel árnyalt, fehér, 100 cm-es ‘Mrs Rowe’ és a nagyméretű, sárga torkú fehér virágait dúsan ontó, 70 cm magas száron álló ‘Fourfold White’.

Különleges színű a ‘Chilled Wine’ fajta, amelynek kékes közepű, borvörös virágait cirmos rajzolat díszíti, illetve a sárga fellevelű, krémszínű ‘Butter & Sugar’. Mindkettő körülbelül 60 cm magasra nő.

Szibériai nőszirom gondozása

A szibériai nőszirom egyszerűen gondozható hagymás növény. Májustól júniusig virágzik, virágai enyhe illatúak. Rovarokkal szemben többnyire ellenálló. Kedveli a közvetlen napsütést. Napos helyen különösen gazdagon virágzik, de félárnyékban is megél. Humuszos talajt igényel. A legkedvezőbb a nyirkos, de jó vízáteresztő, laza, enyhén savanyú talaj.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Kedvező ültetési idő. A tő fölött 5 cm-rel vágjuk le az áttelelt növények elhalt lombját. A növények körül dolgozzunk a talajba egy kevés ásványi trágyát.

Nyár – gondozás és tőosztás

Távolítsuk el a hervadt virágokat, de a levelekhez ne nyúljunk. Száraz időben gyakran és bőségesen öntözzünk. A túl nagyra nőtt növényeket augusztusban vagy szeptemberben több részre oszthatjuk.

Ősz – ültetés és fagyvédelem

Kedvező ültetési idő enyhe éghajlatú területen. A tél beállta előtt terítsünk a növények köré komposztot vagy érett trágyát, és tegyünk rá avart vagy gallyakat.

Szibériai nőszirom ültetése

A szibériai nőszirom napos helyen, tápanyagban gazdag, nyirkos talajon fejlődik a legjobban. A varázslatos növények legkedvezőbb élőhelye tó- vagy patakpart közelében van. Ágyásban főként az újabb, nagyvirágú hibridek érzik jól magukat. Nyáron azonban ezek is bőséges vízellátást igényelnek.

Ültetés lépései

1. Kedvező ültetési idő: kora ősz. Mélyen lazítsuk fel a talajt és bőven dolgozzunk bele komposztot.

2. Ássunk kb. 10 cm mély ültetőgödröt. Vízszintesen helyezzük bele a rizómát úgy, hogy kb. 2 cm vastag földréteg borítsa (ült. táv.: 30-40 cm).

3. A feljavított földet Lapátoljuk a rizómákra, és jól nyomkodjuk le. Jelöljük meg az ültetőhelyet, majd alaposan öntözzük meg.

4. Virágzás után törjük vagy vágjuk le a magtokokat. A mutatós leveleket semmiképpen ne kurtítsuk meg.

5. Ősszel vágjuk vissza a leveleket, és terítsünk komposztot a növények köré. Hideg éghajlaton fagyvédelem gyanánt meghagyhatjuk a leveleket.

Tavasszal terítsünk a növények köré komplex műtrágyát. Vigyázzunk közben a földfelszín közelében fekvő rizómákra.

Kártevők és betegségek

A nőszirom-mozaikvírus röviddel virágzás előtt sárgás- vagy kékeszöld csíkokat, illetve foltokat okoz a leveleken. A szirmokon is lehetnek elszíneződések. A fertőzött növényeket azonnal távolítsuk el. Megelőzésképpen irtsuk ki a vírust terjesztő levéltetveket.