Gyümölcs

Acerola, az eleven C-vitamin bomba

Első hallásra valami újfajta kétes adalékanyagot sejtet a név, pedig korántsem az. Az acerola gyümölcslevekben, joghurtokban, egyéb termékekben egyre gyakrabban összetevőként fordul elő.

Acerola cseresznye jellemzői

Idegen hangzású neve mellett a barbadosi cseresznye elnevezésre is hallgat, de csupán formája és színe miatt nevezik cseresznyének, mert valójában citrusféle.

Fája öt méter magasra is megnövő, lombhullató, és gazdag virágzás után nagy mennyiségű, 1-2 cm átmérőjű, éretten világító narancsvörös vagy sötétvörös, csonthéjas, alma alakú gyümölcsöt terem. A termések vörös héja vékony, de szilárd, áttetsző, sima és fényes, akár a cseresznyéé. Az éretten nagyon bő levű terméshús narancsvörös vagy vörös, a héjnál valamivel világosabb, nagyon savanyú, de zamatos.

Acerola fa

Egy évben akár háromszor is szüretelik.

Az acerolafa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaicában. Cukorral főzve a barbadosi cseresznye önmagában is finom desszert, de a levéből készült zselével vagy sziruppal ételeket és italokat is ízesítenek.

Acerola felhasználása

A gyümölcs fő értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5%) tartalmaz C-vitamint (a meghámozott, ‘érett’ narancs C-vitamin-tartalma ehhez képest például csak 0,05%).

Ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. Nálunk friss gyümölcsként nemigen lehet találkozni vele, annál gyakrabban kerül konzervekbe, gyümölcslevekbe és gyümölcskoncentrátumokba.

Az acerola Európában forgalmazott leggyakoribb formája az érett acerola különleges eljárással porlasztott sűrített anyaga, amelynek természetes C-vitamin-tartalma legalább 17%. A C-vitaminon kívül az acerolában azonosítottak több mint 150 más anyagot, köztük vasat, A-vitamint, thiamint, riboflavint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, foszfort, emellett található még benne többféle gyümölcscukor, valamint rost, fehérje, lipid és zsírsavak is.

A vegyipar aszkorbinsavat és C-vitaminos készítményeket is gyárt az acerola felhasználásával. A belőle kivont C-vitamin viszont közel sem olyan hatásos, mint maga a gyümölcs.