Piros sarkantyúvirág (Centranthus ruber)

A tartózkodó színárnyalatokban hosszan nyíló sarkantyúvirág jól illik minden kertbe.

Sarkantyúvirág jellemzői

A sarkantyúvirág (Centranthus) vad jellegű és hosszú időn át nyíló évelő. Napos helyen és laza, kavicsos talajban az elszóródott magok maguktól kikelnek és valósággal elburjánzanak.

Kertben szinte kizárólag a piros sarkantyúvirágot (Centranthus ruber) és fajtáit ültetik. Az elágazó szárak végén sűrű bogernyőben álló virágok júniustól júliusig nyílnak. Az alapfaj virágszíne rózsaszín. Az apró virágok pártacsövén hosszú sarkantyú található erről kapta a nevét a növény. Ha virágzás után visszavágjuk a hajtásokat, csakhamar újabb virágok képződnek, és augusztustól szeptemberig a másodvirágzásban gyönyörködhetünk. A szürkészöld levelek tojásdadok, végükön kihegyesedők.

Piros sarkantyúvirág
Piros sarkantyúvirág

Kertekben az alapfaj mellett leginkább három fajta kedvelt: a ‘Itosenrot’ bíbor rózsaszín virágai a kevésbé elágazó, 90 cm magas szárakon helyezkednek el, a ‘Coccineus’ virágai kárminpirosak (50 cm magas), az ‘Albus’ virágai fehérek. Ez utóbbi fajta szintén 50 cm magasra nő.

Sarkantyúvirág gondozása

A sarkantyúvirág egyszerűen gondozható évelő növény. Júniustól júliusig és augusztustól szeptemberig virágzik. Kedvelik a pillangók és a méhek. A napos és meleg helyet kedveli. Jó vízáteresztő talajt kedveli. Kissé száraz, meszes talajban fejlődik a legjobban. Tápanyagban gazdag, nyirkos talajban nem érzi jól magát.

Tavasz – magvetés és ültetés

A növényeket márciustól a lakásban előnevelhetjük. A palántákat májustól kiültethetjük az ágyásba. A begyökeresedésig ne hagyjuk kiszáradni a talajt.

Nyár – gondozás

Júliusban, a fővirágzás után vágjuk vissza a hajtásokat. Ezzel másodvirágzásra serkentjük a növényt és a virágzási időt kora őszig meghosszabbíthatjuk. Ne trágyázzuk a töveket, anélkül is kielégítően fejlődnek.

Ősz – ültetés és fagyvédelem

Ültetésre ugyancsak alkalmas időszak. Hidegebb éghajlaton télen védjük a növényeket a fagytól. Visszavágás után fenyőgallyakkal vagy lombbal takarjuk őket.

Szaporítása

Dugványozással is szaporíthatjuk. Vágjunk nyár elején 10 cm hosszú, erős dugványokat az anyanövényről, és szedjük le róluk az alsó leveleket. 3-4 dugványt szúrjunk egy tőzegmentes talajkeverékkel megtöltött cserépbe. Nedvesítsük meg a talajt és a gyökeresedésig húzzunk az edényre fóliát.

sarkantyúvirágok
sarkantyúvirágok

Sarkantyúvirág ültetése

A sarkantyúvirág a napos helyet és a sovány, köves talajt kedveli. Évelőágyásba is ültethetjük, ha a talaj tápanyagban nem túl gazdag, illetve nem savanyú. A legjobb hatást akkor érjük el, ha nagyobb csoportokban telepítjük. A napos lejtőket és rézsűket két-három év alatt magától elborítja a növény.

Ez a melegkedvelő évelő a terasz mellett vagy napos sziklakertben is jól érzi magát. A sarkantyúvirág még a kövek közötti hézagokban, támfalak tetején vagy napos házfalak tövében is megtelepszik. Természetes jellegű ágyásokban könnyen terjed és elvadulhat. A sarkantyúvirág régóta kedvelt növény a falusias kertekben. Népszerűségét igénytelenségének és hosszan tartó virágzásának köszönheti.

Ültetés lépései

1. Vetési idő: március. A szaporítóedényt tisztítsuk meg, majd töltsük fel vetőfölddel, a perem alatt 1 cm-ig.

2. Minden rekeszbe vessünk 2-3 magot és enyhén nyomjuk őket a talajba. Vízpermetezővel nedvesítsük meg a talajt.

3. Tegyük az edényeket 20 °C-os hőmérsékletű helyre. A magok 20-30 napon belül csíráznak. A palántákat világos ablakban neveljük.

4. Ha a magoncok elérik a 4 cm-es magasságot, rekeszenként csak egy növényt hagyjunk meg. Május közepétől kiültethetjük a palántákat.

Kártevők és betegségek

Nedves időjárás esetén levélfoltosodás alakulhat ki, amit gombák okoznak. A fertőzött leveleket szedjük le és semmisítsük meg. A túl sűrűn álló növényeket ritkítsuk ki. Szárazság idején reggel öntözzünk, hogy a levelek estig megszáradjanak.