Habszegfű (Silene)

Habszegfű (Silene)

A sokoldalú habszegfű rendkívül igénytelen növény.

Habszegfű fajták

A habszegfű fajokban gazdag nemet alkot. Egynyári fajai júniustól szeptemberig nyílnak. A fehér, rózsaszín vagy piros bogernyőjű habszegfű (Silene armeria) 30-80 cm magasra nő. A lenvirágú habszegfű (Silene coelirosa) ugyanolyan magasra nő, és a fehéren, a rózsaszínen és a piroson kívül kékben és lilában is virágzik.

Kétévesnek tenyésztik a bókoló habszegfűt (Silene pendula). Csak 10-50 cm magasra nő, egyszerű vagy telt, fehér, rózsaszín és piros virágai fürtökben nyílnak.

Több évelő faja van. A piros mécsvirág (Silene diaira) 80-100 cm magasra nő. Bíborvörös virágai májustól szeptemberig nyílnak. Nagyon szép a ‘Roseutn Plenum’ változat. A szártalan habszegfű (Silene acaulis) lapos, 10 cm magas párnákat alkot. Apró, rózsapiros virágai májustól júniusig nyílnak. A ‘Floribunda’ különösen gazdagon virágzik. A havasi habszegfű (Silene alpestris) 15 cm magasra nő, a félárnyékot is tűri. Mutatós, fehér vagy pirosas virágai júniustól augusztusig jelennek meg.

A bókoló habszegfű alacsony növekedésű, ezért erkélyládában és más edényben is kiválóan mutat.

A ‘Pleniflorum’ fajta fehér, telt virágokat hoz. A tengerparti habszegfű (Silene vulgaris ssp. maritirna) 10-20 cm magas párnákat alkot és júniustól augusztusig nyílik. Fehér virágainak felfújt, barnás kelyhük van. A ‘WeifSkehlchen’ fajta kelyhe halványzöld. A ‘Rosea’ halvány rózsa-piros, a ‘Plena’ fehér, telt, szegfűszerű virágot hoz.

A nálunk is honos, májustól szeptemberig virágzó, 50 cm magasra növő hólyagos habszegfűnek (Silene vulgaris ssp. vulgaris) hasonló kelyhei vannak. Az őszi habszegfű (Silene schafta) laza párnákban 10 cm magasra nő. Sűrűn növő, rózsaszín virágai augusztustól szeptemberig nyílnak. A ‘Splendens’ fajta élénk mélyrózsaszín virágokat hoz.

A lenvirágú habszegfűt virágzás után erőteljesen visszavághatjuk, így újból kihajt és virágzik.

Habszegfű gondozása

A habszegfű fajták egyszerűen gondozható, nagyon jó talajtakaró növények. Létezik egynyári, kétéves és évelő fajta is. Virágait májustól szeptemberig hozza. Egyes fajták vágott virágnak is alkalmasak. Meleg, napos helyen növekszik és virágzik a legjobban. Egyes fajai a félárnyékot is tűrik.  Jó vízáteresztő talajt igényel, amely kissé száraz és meszes. Ültetéskor dolgozzunk bele algameszet.

Tavasz – vetés és ültetés

Márciustól melegágyba, áprilistól végleges helyére vessük. A készen vett palántát áprilistól ültessük el a kertben, a melegágyi magoncokat pildrozás után májustól ültessük ki.

Nyár – gondozás és metszés

Csak tartós szárazság esetén öntözzünk. A lenvirágú habszegfűt virágzás után vágjuk vissza, a párnaképző fajokat metsszük formára. Az évelő fajokat osztással szaporítsuk. A bókoló habszegfűt augusztusban is vethetjük.

Ősz – elrámolás és téli védelem

Az egynyári fajokat komposztáljuk. A bókoló habszegfű magoncait rőzsével letakarva teleltessük át.

Habszegfű ültetése

Magasságától függően különböző helyekre ültethetjük. Sziklakertbe az alacsony növekedésű és különösen a párnaképző fajtái illenek. Évelőágyásba a magasabbra növő fajait ültessük, amelyek nagyon szép szín-foltot alkotnak. A cserjés szélén és a virágos mezőn kiválóan mutat a piros mécsvirág és a hólyagos habszegfű.

Vetési időszak: tavasz

1. Ásóvillával alaposan lazítsuk fel a talajt, és dolgozzunk bele 5 cm vastag komposztréteget és egy kevés meszet.

2. Gereblyézzük simára a ágyat. Távolítsuk el belőle a köveket, és morzsoljuk össze a földrögöket, hogy a felszíne morzsalékos legyen.

3.  Húzzunk barázdákat egymástól 15-20 cm távolságra, és ritkán vessük el a habszegfűt. Nyomkodjuk le a barázdákat, és öntözzük meg őket.

4. Ritkítsuk a túl sűrűn növő magoncokat 15-20 cm-es távolságra, hogy a növények jól kifejlődhessenek.

Az évelő fajok szaporításához virágzás után osszuk a növényt, és azonnal ültessük el újra. A szártalan habszegfűt ajánlott kétévente osztani, különben nagyon rövid életű lesz. A telt piros mécsvirágot csak osztással szaporíthatjuk.

Kártevők és betegségek

Nagyon ellenálló, de néha rozsdagomba támadhatja meg. Ilyenkor a levelek fonákján kezdetben sárgás-barna, később fekete spóra-telepek láthatók, majd a levelek elszáradnak. Semmisítsük meg a fertőzött növényeket. Megelőzésképpen permetezzünk mezei-zsurló-főzettel.