Szívmag (Cardiospermum halicacabum)

Szívmag (Cardiospermum halicacabum)

Feltűnő termése mellett a szívmag sűrű lombja is figyelmet érdemel.

Szívmag jellemzői

A szívmag egynyári kúszónövény, az Egyesült Államok déli részéről származik. Termései világoszöldek, alakjuk felfújt léggömbre emlékeztet. Átmérőjük eléri a 3-4 cm-t. A növény a bennük lévő fekete magok szív alakú függelékének köszönheti a nevét.

Kisméretű, júliustól augusztusig nyíló, zöld-fehér virágai az egzotikus termésekhez képest jelentéktelenek. Levelei világoszöldek, többszörösen szárnyaltak. Ha közvetlenül kiültetés után rendszeresen trágyázni kezdjük, rövid idő alatt átláthatatlan függönyt képez. Mihelyt a virágok fejlődésnek indulnak, a levelek növekedése alábbhagy.

Trópusi növény lévén, a szívmag védett, meleg helyet igényel. Jól érzi magát például déli házfal előtt vagy napos teraszon. A talaj legyen humuszos és jó vízáteresztő, mert bár a szívmagnak szüksége van nedvességre, a gyökerénél pangó vizet nem viseli el. A szívmag segítség nélkül nem képes kúszni. Támasztékul használjunk sűrű rácsfonatot, amelyben a növény megkapaszkodhat a levélhónaljakból eredő indákkal, és akár 3 m magasra is felfuthat.

Szívmag ültetése

A sűrű rácsra futtatott mutatós kúszónövény meleg helyen egészen a fagyokig virul. A szívmaggal benőtt dróthálókerítés nemcsak tetszetős látvány, hanem a kíváncsi tekintetektől is véd, miközben kis helyet foglal. A növény levél- és terméspompája tökéletesen érvényesül a kúszóráccsal felszerelt déli házfalon. Szabadon álló rácsra futtatva a sűrű levélfüggöny jótékonyan takarja a teraszt vagy a kert egy részét.

Ágyásban tetszetős látvány az oszlopra vagy piramisra futtatott szívmag. Kúszóráccsal felszerelt edénybe ültetve mozgó spanyolfalként használhatjuk a növényt a teraszon vagy az erkélyen.

Ültetés lépései

1. Február végén 8 cm-es cserepeket töltsünk meg vetőfölddel, és tegyünk mindegyikbe 2-3 magot. Kevés földdel takarjuk, és öntözzük.

2. Állítsuk a cserepeket világos ablakba. körülbelül 20 °C-os hőmérsékletre. Tartsuk a földet egyenletesen nyirkosan. A csírázási idő 2-3 hét.

3. A vetés után mintegy négy héttel, az első lomblevelek megjelenésekor ültessük szét a növényeket 12 cm-es cserepekbe.

4. Támasztékul tűzzünk minden cserépbe bambuszbotot. Állítsuk a cserepeket egymástól távol, nehogy a növények összenőjenek.

5. Fagyosszentek után készítsük elő az ágyást. Ássuk fel a talajt, dolgozzunk bele bőven komposztot, és rögzítsük szilárdan a kúszórácsot.

6. A rácshoz közel ássunk megfelelő méretű ültetőgödröt. Vegyük ki a cserépből, és ültessük el a palántákat. Vezessük a rácsra az indákat.

Szívmag gondozása

A szívmag egynyári kúszónövény, mely rendkívül jól fejlődik. Júliustól augusztusig virágzik. Termése augusztustól terem. Napfény kedvelő növény. Melegben, például déli házfal tövében vagy egyéb védett helyen fejlődik a legjobban. Humuszos, jó vízáteresztő talajt igényel. Ne ültessük a növényt pangó vizes helyre, mert könnyen elrothad.

Tavasz – vetés és ültetés

Február végén vessünk két-három magot 8 cm átmérőjű cserepekbe. Az ablakban, 20 °C-on csíráztassuk, Négy hét múlva ültessük szét a magoncokat 12 cm-es cserepekbe. Tűzzünk melléjük bambuszbotot. Állítsuk a cserepeket egymástól távol, nehogy a növények egymásba kapaszkodjanak. 16 °C-on folytassuk a nevelést. Fagyosszentek után ültessük ki a palántákat a szabadba, támrendszer mellé (tőtávolság: 60 cm). Hetente adjunk nekik tápoldatot.

Nyár – öntözés

Száraz időben rendszeresen és alaposan öntözzünk.

Ősz – felszedés

A fagyok beálltakor húzzuk ki és komposztáljuk a növényeket.

Támasztékra van szüksége. Használjunk szilárdan rögzített, sűrű szövésű rácsot vagy hálót.

Kártevők és betegségek

A takácsatkák vöröses színű, mindössze 0,5 mm nagyságú állatok. A levelek fonákján szívják a növény nedvét, és finom fonadékot készítenek. A levelek színén ezüstös foltok láthatók, a lomb elszárad. Tartsuk nyirkosan a növényeket, és permetezzük őket zsírsavtartalmú rovarirtó szerrel.