Szobanövény

Fekete kígyószakáll (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’)

Fekete kígyószakáll jellemzői

Eltébolyodott és túlméretezett pókhoz hasonlatos, Japán erdeiből származó Ophiopogon nem szokványos szobanövény. Lakásban elengedhetetlen számára a hűvös levegő, de a teraszon dézsában nevelve érvényesül igazán. A legjobb, ha fekete virágtartóban neveljük, aranysárga levelű növények, például a szurokfű (Origanum vulgare ‘Aureum)’, a pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia ‘Aurea’) vagy az ezüstlevelű ezüstös hajnalka (Convolvulus cneorum) társaságában. Élénkpiros virágládában törpemuskátlival társítva is nagyon mutatós.

Az Ophiopogon lassan nő, vízszintes földalatti hajtások segítségével terjeszkedik, ezért az erőteljesebben fejlődő növényeket minden tavasszal ritkítsuk meg. A keskeny, fűszerű (50 cm hosszú) levelek szinte teljesen feketék. Nyár végén apró, lila virágok, majd augusztusban sokáig megmaradó, fekete bogyók jelennek meg a levelek között. Jó arányban fejlődnek sötét levelű palánták a magvetésből.

Fekete kígyószakáll gondozása

Az Ophiopogont hűvös körülmények között neveljük. A lakásban meleg napokon gondoskodjunk a szellőztetésről. Elviseli még a -15 °C-os hőmérsékletet is. A növény egyaránt jól tűri a ragyogó napsütést és a félárnyékot. Lakásban a közvetlen napfénytől óvni kell.

A növekedési időszakban igényeinek megfelelő mértékben öntözzük. A meleg nyári napokon a teraszon tartott, növényekkel teli, beállt dézsa rengeteg vizet igényel. Télen kisebb a vízigénye. A fagyos időszakokat akkor vészeli át legjobban a növény, ha a gyökérlabda száraz. Ha a talaj nedves, a gyökerek megfagyhatnak, s ez a növény pusztulásához vezethet.

Az Ophiopogon szívós kis növény, amelynek a pára-tartalmat illetően nincsenek különleges igényei. Nyáron a virágládában tartott Ophiopogont trágyázzuk feles erősségű szobanövénytáppal. Télen ne műtrágyázzuk. Tavasszal ültessük át tőzeges, jó vízelvezető talajba. A szabadban használt cserepek fagyállóak legyenek. Átültetéskor ellenőrizzük, hogy nem rakodott-e le törmelék a cserép kifolyó-nyílásaiban, mert ez akadályozza a vízelvezetést.

Kártevők és betegségek

A nyálkás csiganyomok arról árulkodnak, hogy meztelen csigák lakmároznak a pókszerű levelekből. Használjunk ellenük csigaölő készítményt, vagy helyezzünk a földre grépfrút-héj-csapdát, s reggelente távolítsuk el alóla a bűnösöket.