Szobanövény

Serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula)

Serlegkocsányú fikusz jellemzői

A trópusi Afrikából származó serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula) az igen népes fikusz nemzetség egyik, viszonylag újonnan felfedezett tagja. A levéldísznövényként tartott fikusz e faja esetenként még apró áltermést is hoz. Ezt a fikuszt akkor is érdemes tartani, ha nem hoz termést, hiszen igen dekoratív és könnyen kezelhető növényről van szó.

Ez a növény erős, dinamikus, bokros formájával és buja, mélyzöld, különleges erezésű levélzetével tűnik ki. A szépen fejlett példányok ovális alakú, csúcsban végződő levelei elérhetik a 25 cm-es hosszúságot is, amelyek a növényt igazán dekoratívvá teszik.

E fajra jellemző, hogy a levélnyél tövében sötétzöld kinövések, úgynevezett melléklevelek nőnek ki. A fikuszoknak oly sok, különböző formájú faja létezik, hogy belőlük nagyszerű dísznövény együttest állíthatunk össze, és ebből ez a növény sem hiányozhat.

Serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula)
Serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula)

Gondozása

A serlegkocsányú fikusz a 18-24 °C között érzi jól magát. Melegebb helyen van, gondoskodjunk a rendszeres, huzatmentes szellőztetésről. A fikusz e faja számára bőséges, de szűrt fényt biztosítsunk.

Alaposan öntözzük meg, itassuk át a talaját, majd a következő locsolással várjunk, amíg a talaj felszíne kiszikkad. Télen lényegesen kevesebb vizet igényel, mint nyáron. Csak langyos vízzel öntözzük. Ennek a növénynek magas páratartalomra van szüksége, ha ezt nem biztosítjuk, a levelei hullani kezdenek. Rendszeresen permetezzük, amíg a levelekről fel nem szárad a víz és tartsuk naptól védett helyen. Télen kevesebbet permetezzük.

A beállt növényt a növekedési idényben – tavasszal és nyáron – kéthetente kezeljük általános szobanövény tápoldattal. Az újonnan vásárolt vagy frissen átültetett növényeket hat hónapig nem kell tápoldatozni. A nagyméretű növényeknél csak a talaj felszínének cseréjére van szükség tavasszal. Ha kinőtte a cserepét tavasszal ültessük át. A nagyra nőtt példányok talajához keverjünk agyagos talajt, amely így jobban megtartja a növényt.

Általában nem szeretik, ha ide-oda mozgatják őket. Ezért legalább egy hónapig hagyjuk egy helyben a növényt mielőtt újabb helyet keresnénk neki. A helyváltoztatásra a fikusz sokszor levélhullatással válaszol.

Kártevők és betegségek

Vörös takácsatka. Ezt a fajt könnyen megtámadják a takácsatkák, különösen akkor, ha a helyiség levegője nagyon száraz. A növény leveleinek fonákát rendszeresen permetezzük. így elriaszthatjuk ezeket a kártevőket. Egyébként kevés igazán hatásos rovarirtó szer van, amellyel védekezhetünk egy komoly támadás ellen. A súlyosan fertőzött növényeket ki kell dobni, és el kell égetni.

Pajzstetvek és bíbortetvek gyakori kártevői a fikusznak. E kártevők ellen denaturált szeszbe mártott vattával kezeljük a növényt.

Túl erős napfény vagy huzat foltos leveleket vagy levélhullást eredményezhet.