Szobakőris (Radermachera sinica)

Szobakőris (Radermachera sinica)

A szobakőris, egy elegáns és különleges megjelenésű növény, amely igazi ékessége lehet bármely otthonnak.

Szobakőris jellemzői

A szobakőris (Radermachera sinica) megkapó külsejű, fa alakú, kínai eredetű örökzöld. Európában viszonylag rövid ideje nevelik. Gyorsan növő, tágas helyen kiválóan érvényesülő nagyméretű szobanövény. Eredeti hazájában kistermetű fává is növekedhet, tehát készüljünk fel rá, hogy esetleg meg kell válnunk tőle, ha kinövi a helyét. Ilyenkor a más lehetőség, hogy megkockáztatjuk a visszametszést, hogy növekedését kordában tartsuk.

A kultúrnövény-változat, a szobakőris Radermachera sinica „Variegatum” sötétebb zöld leveleit világoszöld foltok tarkítják. A növény enyhén illatozó fényes levelei jól viselik a központi fűtést; vigyázzunk azonban, mert ezt a jellegzetes illatot nem mindenki szereti.

Szobakőris gondozása

A Radermachera sinica leginkább a 10-15 °C-os hőmérsékleti tartományt kedveli. Egyaránt szereti a természetes fényt és a félárnyékot; jól hasznosítható nagyobb méretű előszobában vagy lépcsőfeljárókon is. A szobakőrist egész éven keresztül mérsékelten öntözzük. A növény elhelyezése és környezete nagyban befolyásolja, hogy mennyi vizet igényel.

A páratartalomra nem érzékeny, és jól bírja a központi vagy távfűtéses lakások szárazabb levegőjét is. Tavasztól nyár végéig kéthetente tápoldatozzuk levéldísznövényekhez hasznáatos általános növénytáppal: óvatosan adagoljuk, a növény amúgy is erőteljesen növekszik. A Radermachera-t szükség esetén bármikor átültethetjük. Használjunk tőzeges virágföldet. Langyos zuhannyal mossuk le, majd szárazon tegyük vissza a helyére.