Szobanövény

Sövénykutyatej (Euphorbia lactea)

Sövénykutyatej jellemzői

Az amerikai western-filmek sivatagi jeleneteit idéző sövénykutyatej (Euphorbia lactea) egy dísznövényként otthon is nevelhető, szokatlan formájú pozsgás. Karos gyertyatartóra emlékeztető külsejével ideális dísz lehet egy modern lakásban. A nagyobb példányokat önmagukban, egyszerűen a padra állítsuk, a kisebbeket pedig más pozsgásokkal, aloékkal vagy, levélrózsákkal, homokkal borított alacsony tálba ültessük össze.

A levéltelen szögletes szárakon fehér csíkokat és hegyes töviseket találunk. Minden sövénykutyatej mérgező tejszerű nedvet választ ki: vigyázzunk, ne kerüljön ez a váladék nyílt seb vagy a szem árnyékére.

Sövénykutyatej gondozása

A növekedési idényben minimum 13 °C-os hőmérsékletet igényel, az ideális hőmérséklet pedig 21-24 °C. Akkor érzi jól magát, ha a napi (nappalok és éjszakák közti) hőmérséklet-ingadozás ezen a tartományon belül marad. Erős, nem közvetlen fényben — például világos színű falról visszaverődő fényben — és közvetlen napfényben egyaránt jól érzi magát. Rendszeresen forgassuk a cserepet, hogy egyenletesen fejlődjék.

A tavasztól őszig terjedő időszakban várjunk, amíg a virágföld csaknem kiszárad, és csak ekkor öntözzük meg alaposan. Télen épp csak annyi vízzel öntözzük, hogy össze ne zsugorodjon a növény. A száraz levegőt kedveli; ritkán permetezzük vízzel kora reggel, a sivatagi harmathullást utánozva, majd hagyjuk megszáradni olyan helyen, ahol nem éri közvetlen napfény.

A beállt növényeket évente egyszer, tavasszal tápoldatozzuk; használjunk folyékony szobanövény tápot. A frissen átültetett növényeknek nincs szükségük külön tápanyag-utánpótlásra.

Tavasszal ültessük át, ha kinőtte a cserepet. Vegyünk fel vastag kesztyűt, hogy a tüskéktől és a növény által kiválasztott nedvtől védjük a kezünket. Használjunk föld- vagy tőzegalapú ültetőközeget, de mindkettőhöz adjunk harmadrésznyi durva homokot. Tegyünk egy evőkanálnyi őrölt mészkövet és egy evőkanálnyi csontlisztet minden vödör földkeverékhez, és használat előtt jól keverjük össze. Ne tároljuk a házilag kevert földet egy hónapnál tovább. A dugványokat könnyű meggyökereztetni: várjuk meg, amíg a dugványok vágott végei behegesednek, s ezután dugványozzuk el őket. A sövénykutyatej gondozása után mossunk kezet, és mossuk el a gondozáshoz használt késeket is.

Kártevők és betegségek

Túlöntözés esetén fonnyadás jelentkezhet. Szélsőséges esetben vegyük ki a növényt a cserépből (ne felejtsünk el kesztyűt húzni), fektessük a gyökérlabdát egy párnácskán vagy itatós papíron az oldalára, és tegyük mérsékelten meleg helyre. Ha szükséges, cseréljük ki a papírt, és hagyjuk pihenni 24 órán keresztül. Ültessük be újra, és a továbbiakban vigyázzunk az öntözéssel.