Növényvédelem

Így szabadulj meg a takácsatkáktól!

Ne hagyjuk elszaporodni. A sok bajt okozó takácsatkák ellen megelőzéssel védekezhetünk a leghatékonyabban.

A kártevő

A takácsatkák (Tetranychus urticae) inkább a pókokkal és az atkákkal, mint a rovarokkal állnak közelebbi rokonságban. A kifejlett egyedek egy milliméternél kisebbek, nyolc lábuk van, testük színe sárgászöld, barnás vagy piros. Kedvelik a meleg, száraz helyeket, és főként olyan növényeket támadnak meg, amelyek szárazság vagy egyéb kedvezőtlen életfeltétel következtében legyengültek.

Kiszívják a nedvet a levelekből, bimbókból és termésekből, aminek következtében a növény nem jut elegendő tápanyaghoz.

Tünetek

A takácsatka forró, száraz körülmények között rendkívül gyorsan szaporodik. Évente akár kilenc generációja is lehet. A tojások és a kifejlett egyedek a talajban vagy kéregrepedésekben telelnek át.

Általában először a tüneteket észleljük, csak ezután vesszük észre a kártevőt. A fertőzés első jelei a levelek felszínén található parányi, ezüstös vagy sárga pöttyök. Később a levelek szürkék, sárgák vagy barnák lesznek és lehullanak. Maguk a kártevők és szövedékük is leginkább a levelek fonákján található. Súlyos fertőzés esetén a szövedék az egész növényt behálózhatja.

Takácsatka ellen házilag

A megelőzés érdekében tartsuk nedvesen a növényeinken és környéküket. Ha észrevesszük a fertőzést, távolítsuk el a beteg részeket, majd vízzel alaposan zuhanyozzuk le, vagy szappanos oldattal permetezzük be a növényt. A kezelést hetente többször ismételjük meg.

Ha a fertőzés néhány hét elteltével továbbra is fennáll, a kemény lombú növényeket permetezzük be ásványiolaj-tartalmú szerrel. Ez a szakboltokban kapható szer elzárja a kártevők légzőszerveit. A puha levelű növények ezt a kezelést nem viselik el, ezért használjunk pirethrum-alapú szert.

Fontos! A növényvédő szerek az emberre is veszélyesek. Belégzésük és használatuk nyílt seb esetén szigorúan tilos!

A rablóatkák a takácsatkák természetes ellenségei. Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a rablóatkákat csak üvegházban alkalmazhatjuk. A rovarirtó szerek ezeket is elpusztítják, ezért a kétféle védekezési módszert soha ne használjuk egyidejűleg. Ha a sövényeket szappanos vagy ásványolaj-tartalmú oldattal permeteztük, legalább egy hetet várjunk, mielőbb szabadon engedjük a rablóatkákat.

Ha télen sok apró piros pontot látunk a gyümölcsfákon, azok a takácsatkák tojásai lehetnek. Kenjük be a fák törzsét híg agyaggal, amely elpusztítja a kártevőket.

Takácsatka elleni szerek

Csak végső esetben használjunk vegyszert, mert a takácsatkáknak számtalan természetes ellenségük is van, például a rablóatka, a katicabogár, a ragadozó poloska vagy a fátyolka, amelyek a vegyszerek hatására ugyancsak elpusztulnak.

Gondoljunk arra is, hogy a takácsatkák a rövid nemzedékváltás miatt hamar ellenállóvá válhatnak bizonyos vegyszerekkel szemben, ezért felváltva használjuk a szereket. A legtöbb vegyszer nem pusztítja el a tojásokat.

Méhekre ártalmatlan szert válasszunk. Használatkor viseljünk kesztyűt, és ne lélegezzük be a permetet. Pontosan tartsuk be az adagolási útmutatóban leírtakat.