Zöldség

Zöldborsó (Pisum sativum) termesztése, vetése

A zöldborsó az egyik olyan zöldség, melyet már csak azért is érdemes otthon termeszteni, mert hihetetlenül édes, amikor frissen a tőről esszük. Nyár elején érik, egyike az első új terményeknek az év során

Zöldborsó vetése, ültetése

A zöldborsó napos helyet igényel, szerves anyag hozzáadásával, mert a borsó nagy tápanyagigényű. Borsókaróra vagy hálóra futtassuk.

A zöldborsó vetési ideje, mivel tavasz végén adja a legjobb termést, ehhez kora ősszel (áttelelésre) vagy tél végén vessük. Az a legjobb – különösen a korai vetésnél -, ha 9 centiméteres poharakba vetjük, majd amikor a talaj hőmérséklete elérte az 5°C-ot, edzés után kiültethetjük.

A zöldborsót 3 csoportba oszthatjuk: kifejtőborsó (korai), vetőborsó (fővetemény) és cukororsó, amely hüvelyestül fogyasztható. Ha vegyesen vetjük a különböző tenyészidejű fajtákat, heteken át szüretelhetjük a friss borsót.

Dróthálóra felfuttatott zöldborsó.

Borsóhajtás

Amikor a borsó eléri végső magasságát, a hajtáscsúcsokat lecsíphetjük és megehetjük, de termeszthetünk borsóhajtást “saját jogon” is, ezzel is változatosabbá tehetjük a kertészkedést. Borsóhajtást bármely szárított borsóból nevelhetünk, mert úgysem hagyjuk magasra nőni és virágozni.

Szabadföldön akkor vessük el, amikor a talaj már felmelegedett 5°C-ra, és szakaszosan akár télig is folytathatjuk a vetését. Sűrűn vessük, 5 centiméter mélyre. Ahol számolnunk kell a galambokkal, védjük a vetést hálóval. Amikor a hajtások elérik a 15 centiméteres magasságot, vágjuk le a felső 10 centimétert, lehetőleg közvetlenül egy szárcsomó fölött. Innen fog újra nőni, és legalább még egy szüretre számíthatunk. A hajtások végül keményebbek lesznek vagy virágot hoznak, ekkor érkezett el az ideje az új vetésnek.

Beltérben, az ablakpárkányon egész évben termeszthetünk borsóhajtást, így a leghidegebb hónapokban is friss hozzávalóval gazdagíthatjuk salátáinkat. Töltsünk meg egy edényt általános virágfölddel, és sűrűn vessük el a borsót, legalább 5 centiméter mélyre. Rendszeresen öntözzük. Ugyanúgy szedjük, mint a szabadföldi borsóhajtást.

Gregor Mendel a XIX.század közepén az öröklődés törvényszerűségeinek igazolására végzett kísérleteiben zöldborsót használt.

Fontosabb fajták

‘Onward’ – megbízható velőborsó; ‘korai Onward’ – nagy hozamú törpe borsó, két héttel korábban terem.

‘Debreceni világoszöld’ – korai kifejtőborsó, hüvelyenként 8-10 mag.

‘Rajnai törpe borsó’ – korai fajta,