Tamariska (Tamarix)

Tamariska (Tamarix)

A virágzási időszakban rengeteg apró virág borítja a tamariskát.

Tamariska jellemzői

A tamariska nagy, laza növekedésű cserje, amely őshazájában: Délkelet-Európában, Észak-Afrikában és Kelet-Ázsiában gyakran kis fává fejlődik. Fajtától függően tavasszal vagy nyáron virágzik. Vékony, lágy, ívelt hajtásait sűrű, pikkely alakú sárgászöld vagy kékeszöld, a csarabra emlékeztető levelek borítják.

A kisvirágú tamariska (Tamarix parviflora) virágai az apró pikkelylevelek kihajtása előtt, májusban és júliusban nyílnak a lecsüngő vörösesbarna ágakon.

A szürke tamariska (Tamarix ramosissima) hosszú, merőlegesen elálló virágfüzéreit júliustól szeptemberig hozza. A ‘Pink Cascade’ különösen dúsan nyíló fajta. Gyakori fajtája a sötét kárminvörös virágokat hozó ‘Rubra’.

Tamariska ültetése

A botanikusok még nem egyeztek meg a fajok osztályozását illetően, ezért a növénytani elnevezések nem következetesek. A növény kiválasztásánál a virágzási időszakot vegyük figyelembe, mivel a fajok igényei és hasznosítási lehetőségei hasonlóak.

Magányos cserjeként kiválóan érvényesül laza, elegáns külalakja. Ültethetjük az előkertbe, a terasz mellé vagy egy gyepes részre. Virágzó sövénybe is jól illik. Ne ültessük azonban nagy levelű cserjék mellé, mert elnyomják kecses szépségét. A fenyérbe vagy a virágos gyepre elsősorban a nyáron nyíló fajtát ültessük. Kiválóan illik sötétzöld vagy ezüst-szürke fenyőfélékhez. Problémás helyeken, például száraz lejtőn is kiválóan tenyészik ez az igénytelen növény.

Ültetési időszak: ősz vagy tavasz

1. Ássunk a gyökérlabda méreténél kétszer nagyobb ültetőgödröt. Lazítsuk fel az alját.

2. A kiásott földet gazdagítsuk komposzttal. Öntözzük meg a növényt. és Óvatosan vegyük ki a cserépből. Lazítsuk meg a gyökerét.

3. Úgy tegyük az ültetőgödörbe a gyökérlabdát, hogy ugyanolyan mélyen álljon benne, ahogyan előtte a konténerben.

4. A gyökérlabda körül töltsük fel a gödröt föld-komposzt keverékkel. Tapossuk le a földet, és alakítsunk ki Öntözőperemet.

5. Alaposan öntözzük meg a növényt, és terítsünk köré komposztot vagy aprított fakérget, hogy a talaj nyirkos maradjon.

Ne vegyünk túl nagy növényt, mert nehezen gyökeresedik meg. Fiatal konténeres növényt válasszunk, és alaposan öntözzük meg.

Tamariska gondozása

A tamariska egyszerűen gondozható cserje. Fajtától függően májustól júniusig vagy júliustól szeptemberig. A napos, meleg helyet kedveli, jól tűri a szárazságot. Laza, jó vízáteresztő talaj. A kisvirágú tamariska a meszes talajt kedveli, a szürke tamariska bármilyen talajban szépen tenyészik.

Tavasz – ültetés és metszés

Márciustól ültethetjük. A meggyökeresedett cserjén februárban ritkítsuk az elöregedett hajtásokat. Rövidítsük meg a nyáron virágzó fajták hosszú fiatal hajtásait így több virágot hoznak.

Nyár – metszés és talajtakarás

A tavasszal virágzó cserjéket virágzás után kissé vágjuk vissza. A növény jól tűri a szárazságot, ezért ne locsoljuk. Takarjuk a talajt komposzttal vagy fakéreggel.

Ősz – ültetés és szaporítás

Ilyenkor is ültethetjük. Vágjunk le róla 20-30 cm hosszú félfás ágakat, és dugjuk őket laza talajba. Az első fagy előtt takarjuk őket rőzsével. A következő évben erősen gyökeresednek.

Kártevők és betegségek

Nyirkos, szélcsendes időben a fiatal hajtásokon szürkepenész alakulhat ki. Ettől a gombabetegségtől szürke penészbevonatú barna foltok jelennek meg a növényen. Távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött ágakat, és ritkítsuk a növényt, hogy jobban szellőzzön.