Zöldség

Tarlórépa termesztése

Zsenge gumók, ízletes levelek. A tarlórépa egyszerűen gondozható, finom zöldségféle, amelyet fajtáitól függően tavasztól őszig szedhetünk.

Tarlórépa jellemzői

A tarlórépa (Brassica rapa var. rapifera) rövid tenyészideje miatt kiváló elő- és utóvetemény, valamint köztes növény. Nálunk egynyári termesztésű; zöld leveleket és lapított, kerekded vagy répaszerű, különböző árnyalatú gyökereket hoz. A következő csoportjait különböztetjük meg: A májusi tarlórépát, ha időben vetjük, már májusban szedhetjük, de őszi vetésre is alkalmas. A répa kicsi és kerek, húsa nagyon zsenge és finom. Az őszi tarlórépa nagy, kerek vagy kúp alakú répát hoz, amelynek íze kissé a hagyományos répáéra emlékeztet.

A leveleket tartó répaszár akkor fejlődik ki, ha a tarlórépát olyan sűrűn vetjük, hogy nem hoz gumót. A sortávolság 10 cm legyen. A zsenge levélszárat és levelet akkor szüreteljük, amikor eléri a 10-15 cm-es magasságot. Úgy készítsük el, mint a spenótot. Erre a célra speciális soklevelű fajták kaphatók.

A tarlórépa a káposztával rokon, ezért ugyanazok a károkozók és betegségek támadják meg. Ugyanarra a helyre csak minden negyedik évben ültessünk káposztaféléket.

Tarlórépa ültetése

Vetési időszak: március közepétől

1. Ássuk fel a talajt kb. 25 cm mélyen. Dolgozzunk bele komposztot, és gereblyézzük simára.

2. Húzzunk sorokat 20 cm távolságban. A magokat 0,5 cm mélyen, ritkán vessük el. Nyomkodjuk le a barázdákat, és lágyan öntözzük meg.

3. Amint a magoncokon megjelenik a második pár levél, ritkítsuk őket 10-20 cm távolságra.

4. Lazítsuk fel a talajt a palánta körül, és takarjuk komposzttal. Szárazság  esetén rendszeresen és alaposan öntözzük.

5. Úgy szüreteljük, hogy kicsavarjuk, amint elérte a kívánt nagyságot. Mielőbb használjuk fel.

Gondozása

Tavasz – vetés és szedés

Március közepétől május végéig több alkalommal vessük el a májusi tarlórépát ritkán, egymástól 20 cm távolságra lévő sorokba. Csírázás után ritkítsuk 10 cm-es távolságra. A vetés után hat-nyolc héttel szüretelhetünk.

Nyár – vetés

Az őszi szedésre szánt májusi tarlórépát és az őszi tarlórépát júliustól augusztus elejéig vessük. Az őszi tarlórépa sortávolsága 40 cm, később ritkítsuk 20 cm-re.

Ősz – szedés és tárolás

Októberig, novemberig szedjük le a répákat. Az őszi tarlórépát tároljuk.

Kártevők és betegségek

A földibolhák apró fekete levélbogarak, amelyek kerek lyukakat rágnak a sziklevelekbe és a fiatal levelekbe. Megelőzésképpen borítsunk a növényekre sűrű szövésű védőhálót. A földibolhák a szárazságot kedvelik, ezért tartsuk nyirkosan a talajt