A tölcsérjázmin gondozása, szaporítása

A Dipladenia, vagyis a tölcsérjázmin vagy brazil jázmin egy régebbi besorolása a ma már általánosságban a Mandevilla nemzetség alá sorolt növényeknek.

Bár mindkettő kúszónövény, a Dipladenia és a Mandevilla között a különbség a növekedési szokásaikban van. A tavasz közkedvelt dísznövénye, a Mandevilla függőleges irányban felfelé növekszik, míg a Dipladenia inkább bokros növény, lefelé irányuló, lógó szárakkal.

A tölcsérjázmin örökzöld, virágzó növény, az Apocynaceae család (kutyabengefélék) tagja. Ezek a virágzó trópusi kúszónövényfajták Brazíliából – konkrétabban Rio de Janerióból – származnak, de ugyanúgy megtalálhatóak Dél- és Közép-Amerika más tájain és az Egyesült Államok délnyugati részén, mint Nyugat-Indiában.

A tölcsérjázmin fajtái

A legnépszerűbb fajtája a Dipladenia sanderi (Mandevilla sanderi), amely fás kúszónövény, fényes, szemben álló, elliptikus levelekkel, trombita alakú, narancssárga nyakrészű rózsaszínű virágokkal. Élénk, vibráló megjelenése és előnyös növekedési természete miatt a tölcsérjázmin ideális választás a kertbe vagy szobanövényként beltérbe is.

A tölcsérjázmin gondozása

A növény mérete és növekedése

Trópusi jellegének köszönhetően a tölcsérjázmin az év nagy részében virágzik, még a hűvösebb hőmérsékletű területeken is, habár alacsonyabb hőmérsékleten a növény virágzási ideje rövidebb. A tölcsérjázmin növekedése elején bokrosodik, majd egy bizonyos ideig felfelé növekszik, a további növekedés során pedig az egyre hosszabbodó szárak súlyuknál fogva lehajlanak, és a cserép, balkonláda vagy függőkosár oldalán áthajolva lefelé kezdenek lógni.

A növényt bokrosabb növekedésre serkenthetjük, ha a tövénél támasztékkal látjuk el és az új hajtásokat a levélelágazásoknál lecsipkedjük. A kúszó növekedést ezzel szemben úgy segíthetjük elő, hogy a növény növekvő szárait egy magasba nyúló támaszték, például farács vagy függőlegesen kifeszített kötelek irányába tereljük.

A tölcsérjázmin fény és hőigénye

Hazánkban a tölcsérjázminnak trópusi növény lévén nem okoz gondot a egésznapi, teljes napsütés. Rendkívül forró éghajlaton azonban a közvetlen napfénnyel szemben előnyére válik némi enyhe árnyék. Ha a növényt beltérben neveljük, tartsuk a lakás vagy más helyiség napos ablakában.

Ugyanebből az okból kifolyólag azonban nem tolerálja jól a hideg hőmérsékletet, melegebb, 18-21 °C közötti éjszakai hőmérsékletet igényel. Túl alacsony szabadtéri hőmérséklet esetén a növény beltérben átteleltethető.

A tölcsérjázmin öntözése és tápozása

A tölcsérjázmin ápolásánál a legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a trópusi növények gyakori öntözést igényelnek, különösen, ha a nyári hónapokban teljes napsütéses helyen növekednek. Vigyázzunk azonban, hogy ne öntözzük túl őket, különben kockáztatjuk a gyökérrothadás veszélyét. Az egyes öntözések között hagyjuk megszikkadni a növény talaját, és a minél biztosabb vízelvezetés érdekében terítsünk egy réteg mulcsot a növény alatti talajra.

A tölcsérjázmin jól tűri az időnkénti szárazságot is, mivel a gyökerei képesek némi vizet tárolni. A növény nem igényel sok tápozást. Kora tavasszal lassan oldódó műtrágyával tápláljuk a talaját, vagy a vegetációs időszak alatt havonta legfeljebb egyszer vagy kétszer öntözzük meg jó minőségű folyékony növényi tápoldattal. Télen azonban egyáltalán ne használjunk tápoldatot.

A tölcsérjázmin számára szükséges talaj és a növény átültetése

A tölcsérjázmin jó minőségű, jó vízelvezetésű földet igényel. A jó szigeteléssel és nedvességtartalommal rendelkező cserepesnövény földkeverék elejét veszi annak, hogy a növénynek gyakori átültetésre legyen szüksége. A növény átültetésekor igyekezzünk minél többet megtartani a gyökerekből, lehetőleg épségben.

Teljesen kifejlett növény átültetésénél is az a legjobb, ha a korábbinál nagyobb edényt használunk, hogy a növénynek több hely álljon rendelkezésére a növekedéshez. Kertbe történő átültetés vagy kiültetés esetén a növény helyének szánt gödörnek olyan mélynek kell lennie, mint a növény gyökérlabdája, azonban annál sokkal szélesebbnek, hogy a gyökereknek elegendő helyük legyen a vízszintes irányú terjeszkedéshez.

A tölcsérjázmin metszése

A növények bokrosabb növekedésének elősegítése érdekében érdemes a levélelágazásoknál felbukkanó új hajtásokat lecsípni. Ezt akkor kell elvégezni, amikor a növény még nincs teljes virágzásában. Késő télen vagy kora tavasszal a legjobb, mivel a tölcsérjázmin júniustól októberig virágzik a legintenzívebben.

A tölcsérjázmin szaporítása

A tölcsérjázmin szaporítása dugványról történik. Ehhez vágjunk le egy kifejlett indaszárat a növényről és távolítsuk el róla a leveleket, majd mossuk le róla az esetlegesen kiszivárgó nedvet. Mártsuk a szárat gyökereztető porba, majd miután a száron lévő vágás felülete megszáradt, helyezzük a szárat egy számára előkészített edénybe vagy cserépbe. Tegyük a cserepet meleg helyre, ahol sok napfény éri az újonnan elültetett növényt. Ehhez ideális hely az üvegház, vagy egy keletre néző ablak beltérben. Ügyeljünk arra, hogy a földet enyhe permetezéssel tartsuk nedvesen addig, amíg a növény gyökeret nem ereszt.

A tölcsérjázmin kártevői és betegségei

A tölcsérjázmin növények fogékonyak a pókháló atkákra és a levéltetvekre. Ezek ellen a kártevők ellen rovarölő szappan permetezésével lehet védekezni. Esetlegesen kialakulhatnak a növényen gombabetegségek is, amelyek azonban viszonylag könnyen kezelhetők a fertőzés terjedésének megfékezésére szolgáló gombaölő szerrel.