Kerti növények

Tollkalász (Lagurus ovatus), nyuszifarok

A selyempuha kalászok megannyi billegő nyuszifarokra emlékeztetnek.

Tollkalász jellemzői

A tollkalász vagy más néven nyuszifarok, a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol száraz, köves talajon nő. Nálunk elsősorban egynyári növényként termesztik. Ha augusztusban vetjük el és fagymentes helyen teleltetjük, kétévesként is nő, és nagyon korán virágzik. Nevét a virágzatáról kapta.

Krémszínű, hosszúkás, tojás alakú virágai vékony szárakon ülnek, körülbelül 3 cm hosszúak és erősen gyapjasak. A kis fejecskékből hosszú, selyempuha bajszok nőnek, ezekről kapta a faj a ,tollkalász” nevet. Virágzási időszaka a tenyésztési formától függ.

A fagymentes helyen átteleltetett növények már májusban nyílnak, a meleg-ágyba vetetteken júniusban, a direkt vetéssel elvetetteken inkább júliusban jelennek meg a virágok. Kiválóan száríthatók. Levelei laposak, fűzöldek és selyemszerűen, puhán bolyhosak. Tömör, legfeljebb 20 cm magas csomókat alkotnak. Ősszel a fűféle elkezd elhalni és elsárgul, de még ilyenkor is nagyon mutatós.

Tollkalász ültetése

Az igénytelen tollkalász (nyuszifarok) napos helyre ültetve sokoldalú növény. A sziklakertben csodálatosan tenyészik. Kis csoportokban mutat a legjobban. Szegélynövénynek is kiválóan alkalmas a közepesen magas, egyenletes növekedésű fűféle, éle, gyapjas kalászai jól érvényesülnek. Ágyásban világos színfoltot képez az egynyári növények és az évelők között. Gyönyörű látványt nyújt bokor- és kúszórózsák előtt.

Vetési időszak: március végétől

1. Lazítsuk fel a földet, és keverjünk hozzá homokot. A nagy rögöket aprítsuk fel és gereblyézzük simára.

2. A magokat keverjük össze homokkal a lakásban, és vessük el a ládába. Takarjuk le őket egy kevés földdel, és nedvesítsük meg. Állítsuk világos helyre.

3. Három-négy hét múlva kis csomókban pikírozzuk a magoncokat 6 cm-es cserepekbe. Tegyük melegágyba, hogy védjük a hidegtől.

4. Májustól ültessük végleges helyükre az előnevelt palántákat. Az ültetési távolság 20-30 cm legyen.

Szárításhoz akkor vágjuk le a kalászokat, amikor teljesen kifejlődtek, és az első portokjaik megjelentek. Távolítsuk el az alsó leveleket, fogjuk össze a szárakat kis csomóba, és levegős helyen fejjel lefelé akasszuk fel őket.

Tollkalász ültetése

A tollkalász, egyszerűen gondozható egynyári és kétéves növény. Májustól szeptemberig virágzik. Vágott virágnak alkalmas, jól szárítható növény. Meleg, napos helyen tenyészik a legjobban. Tápanyagban szegény talajt kíván, amely jó vízáteresztő, száraz és homokos. Ne alakuljon ki benne pangó víz.

Tavasz – ültetés és vetés

Zord éghajlaton március végétől vessük el melegágyba. Három-négy hét múlva pikírozzuk cserepekbe, májustól ültessük ki a kertbe. Enyhe éghajlaton április végétől direkt vetéssel vessük, majd ritkítsuk 20-30 cm-es távolságra. Az átteleltetett és a palántaként vásárolt növényt májustól ültessük el.

Nyár – szárítás

Vágjuk le a kalászokat szárításhoz, amint teljesen kifejlődtek.

Ősz – vetés és teleltetés

Augusztustól vessük el szaporítóládába. Három-négy hét múlva kis csomókban pikírozzuk cserepekbe, amelyeket világos, hűvös, de fagymentes helyen teleltetünk.

Kártevők és betegségek

A tollkalász kimondottan ellenálló növény. A túlzott nitrogéntrágyázástól azonban a fűszálak letörhetnek, és a szürkészöld szín kifakul. Ezért csak ültetéskor adjunk a növénynek egy kevés, szarulisztet tartalmazó szerves trágyát.