Szobanövény

Törpebors (Peperomia)

Vajon ön is rajong a törpeborsért? Ez a nemzetség valóban vonzza a növénygyűjtőket, hiszen számos faja és fajtája mutatós, húsos levelekkel szépen díszlik a száraz levegőjű, fűtött lakószobában is.

Törpebors jellemzői

A törpebors régi kedvencek, amelyek évtizedek óta hol divatba jöttek, hol kimentek a divatból, és mostanában újra felkapottá váltak. Ezek a kis növények tökéletesek a modern életterekbe, és jól megélnek egy asztalon, polcon vagy ablakpárkányon. Ez egy gyönyörű, változatos család, amelyet érdemes gyűjteni.

A leggyakoribb törpebors: a P. obtusifolia, zöld és tarka levelű fajtákkal (mint pl. a ‘Green Gold’, az ‘USA’, az ‘Albo-marginata’, a ‘Variegata’), továbbá a P. clusiifolia és a P. argyreía, hosszú, liláspiros nyélről emelkedő ezüstösen csíkozott levelekkel, a P. griseoargentea, valamivel kisebb lombbal, továbbá a P. trinervia, melynek levelei csupán fillér nagyságúak. Szép ámpolnanövény a P. glabella és a P. scandens (korábbi nevén P. serpens) a tarka levelű ‘Variegata’ fajtájával.

Törpebors gondozása

A zöld levelű fajok világos vagy félárnyékos, a tarkák világos, egész évben szobameleg helyet kívánnak. Tőzeg alapú földkeveréket használjunk, B jelzésű virágföld. A törpeborsot egész évben mérsékelten öntözzük. Tavasztól őszig két-három hetenként tápoldatozzuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére.

Áprilistól szeptemberig a jó párás levegő hozzájárul az optimális fejlődéshez. Gyakran permetezzük a növényt. Átültetés tavasszal vagy nyáron történjen. Lehetőleg kis cserepet használjunk, mert a törpeborsnak nincs erőteljes gyökérzete.

Amennyiben szaporítani is szeretnénk úgy a fejdugványok nyáron 20 °C hőmérsékletű talajban jól meggyökeresednek.

Néhány ok, miért is érdemes tartani ezeket a növényeket

  • A peperómiák általában igénytelenek és szívósak, amíg nem öntözöd túl őket.
  • Kicsi növények, így korlátozott, szűkösebb helyen is sokan tarthatók.
  • A peperómiák a szár- és levélformák, méretek, színek, textúrák és növekedési stílusok lenyűgöző választékával rendelkeznek.
  • Hőmérsékletigényük tökéletes a beltéri termesztéshez.
  • Jól tűrik az alacsony páratartalmat – sőt, néhány még kedvelik is azt!
  • Sok Peperomia képes alkalmazkodni a különböző fényviszonyokhoz, beleértve a gyengébb fényviszonyokat is. Mesterséges megvilágításban is jól boldogulnak.A legtöbb Peperomia fajta rendkívül könnyen szaporítható.
  • A legtöbb fajta meglehetősen lassan növekszik, így nem foglalják el gyorsan a helyet, és nem igényelnek gyakori átültetést.
  • A Peperomia nem mérgező a gyermekek és a háziállatok számára.

Kártevők, betegségek

A túl nedves és hideg talaj könnyen gyökér- és szárrothadást okoz.