Szobanövény

Csokrosinda, zöldike (Chlorophytum comosum)

A csokrosinda (Chlorophytum comosum) zöld és fehéreszöld változatban is megtalálható. A növény (magja) mérgező anyagokat tartalmaz.

Csokrosinda gondozása

A csokrosinda szinte mindenhol jól érzi magát: napos és árnyékos, meleg vagy hűvösebb helyen egyaránt. Még a száraz levegőt is elviseli, bár ilyenkor jó, ha néha vízzel permetezzük.

Mérsékelten, de rendszeresen öntözzük (a szoba hőmérsékletétől függően). Használjunk lágy, szobahőmérsékletű vizet. Kerüljük a túlöntözést, de ne hagyjuk kiszáradni a földjét. Ha túlöntözzük, vagy a levegő túl száraz, barnulnak a levelek csúcsai. A túlöntözés gyökérrothadást is okozhat. Ha télen túl sok tápanyagot adunk, vagy túlságosan melegen tartjuk a növényt, akkor letörhetnek a levelei.

Aki még tapasztalatlan a szobanövények gondozásában, jól teszi, ha a csokrosindával (zöldike) kezdi. A növény cserépben vagy ámpolnában is tartható.

Csokrosinda szaporítása

Válasszuk le a hosszú hajtások végén képződő gyökérkezdeményekkel rendelkező sarjakat, és ültessük el. A nagyobb növények esetében tőosztás is lehetséges.