Díszkert

Szivarfa (Catalpa) nevelése

A virágok után a hosszú terméstokok adják a szivarfa szépségét.

A szivarfa jellemzői

A szivarfa Észak-Amerika délkeleti részén honos, és védett helyet igényel. Főleg a fiatal fák nagyon fagyérzékenyek, de ahogy idősödnek, egyre fagytűrőbbek.

A szivarfa közepesen magas, széles koronájú fává nő, magassága legfeljebb 15 m. A vastag, szív alakú gyökerek kevéssé teszik állóképessé, ezért a törzs gyakran a fő szélirányba hajlik. A szürke kérek az idős példányoknál hosszabban repedezett és kérges.

A szív vagy tojás alakú levelek hossza elérheti a 20 cm-t. Ha megdörzsöljük, kellemetlen szagot árasztanak. Nagyon későn hajtanak ki, ősszel sárgára színeződnek és korán lehullanak.

A virágok júniustól júliusig nyílnak. Ferde harang alakjuk a gyűszűvirágra emlékeztet. Az enyhe illatú, sárga csíkos, fehér virágok torkában bíborszínű foltok láthatók. Legfeljebb 20 cm hosszú, elágazó virágfürtökben állnak, a vadgesztenye virágaihoz hasonlóan.

Fürtökben álló virágok. A szivarfa első virágai csak tíz év elteltével nyílnak.

A termések szeptembertől érnek: ceruza vastagságú, legfeljebb 40 cm hosszú, vaníliához hasonló tokok, amelyek színe kezdetben zöld, majd barna. A lombhullást követően is díszítik a fát, és egészen télig megmaradnak.

Hosszúkás terméstokok

Gömb szivarfa

A ‘Nana’ fajta jelentősen különbözik a tiszta fajtól. Magassága csak 2-3 m; kezdetben gömbölyű a koronája, amiről a gömb szivarfa nevet kapta. Ahogy öregszik a fa, a koronája lelapul, szélessége elérheti a 2 m-t. E fajta kisebb leveleket hoz, és nem virágzik.

Szivarfa gondozása

A szivarfa teljes napfényt és széltől, valamint erős fagytól védett helyet igényel. Mély, tápanyagban gazdag talaj, amelyben nincs pangó víz, de nem is túlságosan száraz.

Dézsába a kis gömbölyű szivarfa való. Ültessünk mellé csüngő növényeket, amelyek védik a dézsa falát az átforrósodástól.

Tavasz 

Csak akkor ültessük el, ha már nem várhatók komoly fagyok. A törzskorongon takarjuk a talajt. A dézsákban átteleltetett fákat bontsuk ki vagy vigyük a szabadba.

Nyár

Száraz időszakokban alaposan öntözzük.

Ősz

Enyhe éghajlaton ilyenkor is ültethetjük. A törzskorongot nagyon vastag rétegben takarjuk be. A dézsát állítsuk jól szigetelő fa- vagy hungarocell-lapra, és csavarjuk be lépárnás fóliába. A gömbölyű szivarfát fagy esetén védjük gyékényszőnyeggel, vagy teleltessük a dézsát a lakásban, világos helyen.