Kerti növények

Tüdőfű (Pulmonaria)

A tüdőfű értékes, alacsony növésű évelő vadvirág. A korán virágzó talajtakaró növény az erdők aljnövényzetének kedves színfoltja. Harang alakú virágai a kék árnyalataiban pompáznak.

A tüdőfű jellemzői

A régebbi, dúsan benőtt virágládákban mindig szükség van olyan növényre, amely meg tud birkózni a nagyobb gyökerek nyomásával, és az árnyékot is bírja. A sok napsütést igénylő növények ugyanis nem élnek meg a sötét sarkokban, nem fejlődnek megfelelően, vagy el is pusztulnak. A tüdőfű azonban éppen a nem annyira napsütötte helyet, a bokrok és a fák vetette árnyékot kedveli.

Olyan helyen is jól fejlődik, ahol más növény tönkre menne. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a tüdőfű nagyszerű talajtakaró növény. Fajtól és fajtától függően 20-30 cm magasra nő. A növény kúszó gyöktörzséről könnyen szaporítható.

Elhelyezés

Kék, piros és fehér virágaival felélénkíti a zöld növények egyhangú lombját, jól mutat a természetközeli kertészek szegélynövényeként, és illik más, árnyéktűrő évelő növényekhez. Kertben vagy erkélyen tartva nincsenek különösebb igényei.

Fajták

A keskenylevelű tüdőfű (Pulmonaria angustifolia) ‘Azurea’ fajtája 20 cm magasra nő, virágai áprilisban jelennek meg. A virágok először kárminvörösek, majd kobalt- és azúrkék színűvé válnak. Ennek a fajnak fehér alfaja is létezik.

Keskenylevelű tüdőfű (Pulmonaria angustifolia)

A fehérfoltos tüdőfű (Pulmonaria saccharata) ‘Mrs. Moon’ fajtája piros virágokat hoz, levelei pedig ezüst foltokkal díszítettek. Az alapfaj piroslila virágokat nevel.

A fehérfoltos tüdőfű (Pulmonaria saccharata) virágai vöröses kékek, levelei pedig foltosak.

A vörös tüdőfű (Pulmonaria rubra) virágszirmai cinóber- és mattvörösek. Ez a faj a legnagyobb növésű, akár a 40 cm-t is elérheti.

Vörös tüdőfű (Pulmonaria rubra)

Tüdőfű gondozása

A tüdőfű fajtól és fajtától függően 20-40 cm magasra nő. Sűrű és szép levél- és virágszőnyeget alkot. A tüdőfű a fák, bokrok árnyékában fejlődik a legjobban, mert nem szereti a közvetlen napsütést. Tápanyagban gazdag erdei földet kedveli. A legtöbb faj virága a kék árnyaltaiban pompázik. Létezik azonban piros és fehér virágú faj is. A harangszerű virágoknak nincs illatuk.

A legszebb alacsony növésű, árnyékot kedvelő, évelő. Jól érzi magát a kert árnyékosabb zugaiban, a kemény telet is jól bírja.

Öntözés és tápanyag

A tüdőfű igénytelensége a talaj nyirkosságára és a tápanyagokra is vonatkozik. Leginkább az enyhén nyirkos talajt kedveli, a pangó vizet és a szárazságot azonban nem bírja.

Elég a növényt a tőosztás során tápanyaggal ellátni. A beültetendő területre tegyünk humuszt (növényenként egy marékkal) majd dolgozzuk be a földbe. Ha sovány talajba ültettük, ajánlatos a növekedési időszakban (márciustól augusztusig) tápoldattal pótolni a tápanyagokat. Az öntözésnél ügyeljünk azonban arra, hogy a növény leveleit ne érje víz.

Talaj, átültetés

Beültetés előtt keverjünk a beültetendő talajrészhez szerves és ásványi trágyát. Mivel erdei növényről van szó, sok humuszt igényel. Humuszanyagokat tartalmaz például a komposzt, amelyet többek között istállótrágyából készíthetünk. A növényt tavasszal (márciusban) vagy októberben ültethetjük át.

Nyesés, visszavágás

Levágni csak az elvirágzott virágszárakat, és az elszáradt vagy csúnya leveleket kell.

Szaporítása

A legjobb és legbiztosabb módszer a tőosztás. Ily módon juthatunk a leghamarabb új tövekhez. Ha sok növényre van szükségünk, válasszuk inkább a dugványról való szaporítást.