Kerti növények

Berkenye fajtái és nevelése

Az egész évben mutatós berkenyét, feltűnő virága, termése és tarka őszi lombszíne teszi érdekessé.

Berkenye változatai

A berkenye rendszerint nagyobb bokorrá vagy kisebb termetű fává fejlődik. Tavasszal megjelenő, fehér ernyős virágaiból augusztustól sárga, narancssárga vagy piros termések fejlődnek. Szárnyalt zöld levelei ősszel sárgára vagy narancsvörösre színeződnek.

Madárberkenye

A madárberkenye (Sorbus aucuparia) 12 m magasra nő, májusban virágzik, majd ősszel narancsvörös, ehető termést hoz. Oszlopos termetű és mindössze 7 m magasra nő a ‘Fastigiata’ fajta.

Magas sövényként az oszlopos madárberkenye egész évben díszít.

A terméssel teli madárberkenye (Sorbus aucuparia) csodálatos látvány.

Morva madárberkenye

A morva madárberkenye (Sorbus aucuparia ‘Moravica’) bogyói különösen nagy méretűek, édesek, és C-vitamin-tartalmuk is jelentős.

Morva madárberkenye (Sorbus aucuparia)

Lisztes berkenye

A lisztes berkenye (sorbus aria) termése ugyancsak ehető, de íze meglehetősen fanyar. A fa 10 m magasra nő, levelei fonákját szürkésfehér szőrök borítják.

A lisztes berkenye (sorbus aria) virága

Svéd berkenye

A svéd berkenye (Sorbus intermedia) magassága a 15 m-t is elérheti, szőrös leveli fehéren filcesek, termése halványpiros.

svéd berkenye (Sorbus intermedia)

Házi berkenye

A házi berkenye (sorbus domestica) hasonlít a madárberkenyére, de általában csak kevés sárgászöld termést érlel.

A házi berkenye termése

A berkenye igényei, gondozása

Napfény: a napfényes és enyhe félárnyékos helyet kedveli. Növénycsoport peremén is jól fejlődik, de virágzása, termésérlelése és őszi lombszíne napos helyen a legintenzívebb.

Talaj: savanyú vagy enyhén meszes talajt igényel. Száraz időszakban öntözzük.

Tápanyag: trágyázás: a berkenyét ne trágyázzuk túlságosan, mert akkor túlzott növekedést mutatnak, és a hajtásszáradással és a rozsdabetegségekkel szemben fogékonyabbá válnak.

Virágzás: májustól júniusig virágzik, termést szeptembertől hoz.

A berkenye termését már a görögök és a rómaiak is felhasználták. Legtöbb értéke a magas C-vitamin-tartalom. Nyersen lisztes, savanyú, kesernyés ízű lehet, de befőtt, zselé, gyümölcslé, szirup vagy likőr formájában kiteljesedik aromája.

A berkenye télen is szép

Tavasz – ültetés

A berkenyét akkor ültessük el, amikor még nem hajt és a talaj már megmunkálhatóvá vált. A letört ágakat vágjuk le.

Nyár – kártevők elleni védekezés

Virágzáskor figyeljünk a hajtásszáradás jeleire. Az összes fertőzött ágat vágjuk le és a szerszámokat minden vágás után fertőtlenítsük. A beteg ágrészeket semmiképpen ne komposztáljuk.

Ősz – ültetés és védelem

Ültetéshez ugyancsak megfelelő időszak. A tő körül komposzttal vagy lombbal takarjuk a talajt.

Tél – metszés

A berkenyét télen ritkíthatjuk.

A berkenye ültetése

A berkenyék tavasztól őszig érdekes látványt nyújtanak. Virágaik erős illatát nem mindenki szereti, ezért nem célszerű a terasz közvetlen közelébe ültetni őket. Jó helyük lehet például a bejáratnál cserjecsoportokban, sövényekben, a többi fajból álló szélvédő sávként vagy madarak búvóhelyéül szolgáló ültetvényekben.

Berkenye fa csemeték

Laza, elegáns koronájának köszönhetően szoliter faként is ültethetjük. Mivel nem nő túl nagyra, kisebb kertekbe is nyugodtan telepíthetjük. Az élénk színű bogyótermést nemcsak a madarak kedvelik. Sok faj termése ehető.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: ősz vagy tavasz. Ültetési távolság 4-5m.

Mit ültessünk mellé?

A berkenyék nem magas tápanyagigényű növények, nem vonják el a tápanyagokat a szomszédos növényektől, ezért bokrokat és évelőket is ültethetünk melléjük. Ha természetes sövényt szeretnénk kialakítani, akkor húsos sommal, veresgyűrű sommal és bodzával társítsuk.

Aljnövényként az erdők szélén élő növényeket ültessünk melléjük, amelyek elviselik a laza árnyékot: például harangvirágot, gyűszűvirágot vagy gólyaorrot.